Cine a crescut în zona de sud a României știe mai bine care e treaba cu braga. Este o băutură răcoritoare obținută din cereale printr-un proces de fermentație lactică. Se găsea peste tot cu decenii în urmă, apoi a început să dispară, înlocuită de alte produse contemporane. Însă, pas cu pas, ea a început să fie redescoperită, iar în ultimii ani tot mai mulți producători au readus-o în prim plan. A rămas, deocamdată, specifică zonei de sud.
La Galați, de câțiva ani buni, antreprenorul Cristian Gheorghiu produce bragă printr-o metodă nouă, pusă la punct de el personal. Produsul final este diferit, ca gust și aromă, pentru că prin metoda folosită braga capătă un ușor gust de caramel. Totodată, este diferită și ca textură, pentru că partea solidă rămâne în suspensie și nu se separă de lichid. Sunt caracteristicile principale ale băuturii vândute sub brandul Bragă Boierească.
Diferența principală față de metoda de producție clasică, în cazan deschis, este că cea produsă de el se realizează în cazan închis, la temperatură și presiune controlată și prin malaxare continuă, automatizată. Mai departe, răcirea în sistem automat folosind un flux de apă rece îi garantează calitățile organoleptice, pentru că prin răcirea rapidă reacțiile chimice încetează și astfel procesul este controlat mult mai bine.

După răcire, braga trece printr-un filtru automat, parte a instalației închise concepute de el. În ultima fază, ajunge într-un cazan mare, unde i se adaugă zahăr. În plus, calitatea produsului este dată și de calitatea ingredientelor folosite: grâu întreg, tărâță și mei, toate ecologice.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Produsul a ajuns pe piață printr-o finanțare europeană
Proiectul a fost posibil în urma unei finanțări a ideii sale antreprenoriale din fonduri europene, în valoare de 30.000 de euro, la care se mai adaugă și finanțe personale. Cazanul închis folosit are o capacitate de 150 de litri, iar pentru producția unei singure serii de bragă sunt necesare circa șare ore.
Instalația înseamnă un cazan de dimensiuni mai mari, de 150 de litri, folosit pentru fierbere. Are malaxare continuă şi temperatură controlată. De asemenea, poţi să fixezi timpul de fierbere, iar Cristian a gândit și o metodă de răcire a brăgii. Cu ajutorul apei, care trece prin pereţii oalei, braga ajunge la o temperatură de 30 de grade în puţin peste o oră. O serie de bragă se poate face în şase-şapte ore. Produsul a fost premiat în 2020 cu medalia de argint la Ugal Invent, un salon internaţional de inventică şi inovaţie.
Din aceeași finanțare, a fost posibilă și construirea unei rețele de distribuții proprii prin dozatoare, pe care Cristian vrea să o extindă. Actualmente, automatele de distribuție sunt prezente în marile centre comerciale din Galați și alte câteva băcănii mai mici.