”Boala limbii albastre” se răspândește rapid în Vestul Europei, în fermele de ovine/Maladia este transmisă de insecte care se înmulțesc în perioadele calde

boala limbii albastre, oi, Belgia, Olanda foto: pexels.com/Gül Işık
  • În timp ce România și Grecia se confruntă, în prezent, cu Pesta Micilor Rumegătoare ( PMR ), o boală foarte contagioasă care afectează anumite zone din cele două țări, începând cu jumătatea lunii iulie 2024, mai multe țări din Vestul Europei înregistrează o creștere vertiginoasă a numărului de focare de Boala  limbii albastre/Bluetongue, în ferme de ovine;
  • Noile focare de Boala limbii albastre sunt provocate de un nou serotip, serotipul 3;
  • Guvernul francez a decis inițierea unei campanii de vaccinare;
  • România a raportat în 2014, un număr de 1028 de focare, la ovine/caprine și bovine;

”Epidemia de „boala limbii albastre”/Bluetongue sau Febra catarală a ovinelor explodează în Europa. Asemenea „unui val care se revarsă”, focarele noului serotip al febrei catarale ovine (FCO) se înmulțesc în mai multe țări europene” semnalează publicația franceză LaFranceAgricole

Noul serotip 3 al virusului febrei catarale ovine a fost detectat pentru prima dată în Europa în septembrie 2023, în Olanda, de unde s-a răspândit în Belgia, Germania și Regatul Unit, în lunile următoare. Focarele s-au înmulțit însă în ultimele săptămâni, în Belgia și Germania.

Primele cazuri au fost confirmate la începutul lunii august și în Franța, Luxemburg și Danemarca, conform Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor. Conform unui raport publicat luni 12 august pe site-ul organizației, au fost confirmate cinci focare în nordul Franței. Ministerul Agriculturii din Franța a decis să accelereze implementarea campaniei de vaccinare.

Boala nu este contagioasă ( nu se transmite de la un animal la altul ) și este propagată de insecte din genul Culicoides, care se înmulțesc în perioade cu temperaturi ridicate.

În Olanda, luni, 12 august, erau înregistrate 2.909 focare, conform ultimului bilanț făcut public de Autoritatea Olandeză pentru Siguranța Produselor Alimentare și de Consum. Aceasta reprezintă o creștere cu 650 de cazuri față de săptămâna precedentă, conform presei olandeze.

În Germania, 1.885 de focare ale acestui serotip au fost înregistrate până pe 8 august, a declarat marți, 13 august, Institutul Friedrich-Loeffler (FLI), principalul organism german de cercetare în domeniul sănătății animale. În 2023, au fost înregistrate doar 23 de focare. „Există un adevărat val care se revarsă de la începutul lunii iulie în exploatațiile cu animale sensibile”, a precizat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a institutului.

În Belgia, 515 focare au fost detectate între 1 iunie și 11 august, dintre care 436 într-o singură săptămână, conform raportului săptămânal al platformei ESA franceze de supraveghere epidemiologică în sănătate animală, publicat marți, 13 august.

Febra catarală ovine (FCO) se manifestă prin febră, tulburări respiratorii, limbă lăsată, pierderea mieilor în gestație și uneori prin moartea animalelor, în proporții variabile de la o fermă la alta. Mortalitatea este foarte scăzută la bovinele infectate, dar poate duce la o scădere masivă a producției de lapte.

Alte serotipuri ale bolii sunt deja prezente de mai mulți ani în Europa, cu vaccinuri adecvate, dar care nu sunt întotdeauna disponibile sau utilizate de către crescători. Franța se confruntă de mai mulți ani cu serotipurile 4 și 8 ale FCO, din cauza cărora au murit mii de ovine, în ultimele săptămâni, în sudul țării.

Pentru serotipul 3, guvernul francez a organizat o campanie de vaccinare, cu 6,4 milioane de doze gratuite, „pentru a reduce cât mai mult posibil răspândirea sa”, a declarat pentru AFP Stéphan Zientara, directorul laboratorului de sănătate animală al agenției sanitare Anses. Această vaccinare începe în această săptămână. „Ne dorim să evităm ca ovinele din Roquefort (în sudul Franței) să fie expuse acestui virus pentru prima dată”.

În țările afectate, specialiștii în bolile animale „sunt în alertă”, a asigurat Stéphan Zientara. Expansiunea acestui nou serotip urmează „un scenariu similar” altor epizootii „cum ar fi serotipul 8 al febrei catarale ovine în Europa de Nord în 2006-2007 sau virusul Schmallenberg în 2012”. Însă „suntem mereu puțin surprinși de viteza răspândirii sale”.

România a raportat în 2014 un număr de 1028 de focare de bluetongue. Au murit 753 de ovine/caprine și 22 de bovine.

Într-un raport din 2014, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Animalelor ( ANSVSA ) semnala că ”Încălzirea globală este unul dintre posibilele motive pentru care s-a produs o modificare a modului de evoluție a bluetongue în regiunea Mării Mediterane și este de așteptat ca aria de răspândire a vectorilor ( insecte din genul Culicoides, asemănătoare cu țânțarul ) acestei boli să se extindă spre nord, pe măsură ce încălzirea globală se intensifică”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto: pexels.com/Gül Işık

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *