Bistro social cu hrana vegană, deschis în pandemie. O mică afacere pornită cu fonduri europene, acum e „pe picioarele ei”, deși nimeni nu-i dădea nicio șansă

Meniul zilei vegan la un bistro social din Baia Mare Foto: Facebook/Greenyes

Nu doar că e un bistro social care a fost deschis în plină pandemie și, deci, cu șanse minime . Dar în plus, are o ofertă atipică: mâncare doar pentru vegani și vegetarieni. Avem toate elementele care ne-ar spune că e o rețetă sigură pentru eșec. Însă spre surpriza tuturor celor care au emis păreri, afacerea deschisă în Baia Mare funcționează și după ce fondurile europene, care au fost de ajutor la început, s-au terminat iar mica afacere se susține acum din fonduri proprii.

Băimăreanca Andrea Trif este cea care a avut această idee în 2022 și spune că nu-i pare rău deloc. A lucrat mulți ani ca voluntar, a participat la multe proiecte sociale, iar ca absolventă de științe economice, specializată în proiecte europene, nu a fost greu deloc să pună cap la cap tot ce a învățat și să pornească mica afacere cu hrană sănătoasă și vegană.

„Unii au zis că sunt nebună să încep atunci. Dar noi am început prin norocul unei finanțări europene pentru înființarea unei economii sociale de inserție. Am scris proiectul, am făcut un curs de antreprenor social și Slavă Domnului, proiectul a fost câștigător. Dar așa au fost termenele proiectului (în pandemie, n.red.) și a trebuit să le respectăm. Ce se întâmplă acum aici este parte din acel proiect, care s-a terminat, a urmat o perioadă de sustenabilitate de șase luni și acum suntem pe «rădăcinile noastre»”, spune Andrea Trif.

Donații pentru o masă caldă: meniuri plătite în avans

Este o activitate socială, astfel cei care trec pragul micului bistro pot să plătească un meniu în avans. Apoi, persoane mai puțin favorizate de soartă care trec pe acolo le primesc și se bucură de ele.

În plus, Andrea susține că tot ce face are ca scop de a reduce risipa alimentară. „Misiunea noastră socială este de a contribui la reducerea foametei și de a hrăni copiii din comunități vulnerabile. Mai apoi, economia socială de inserție reinvestește profitul 100% în acea misiune socială. De asemenea, în permanență, 30% dintre angajați trebuie să fie dintr-un grup vulnerabil”, mai explică Andrea.

„Aici nu lucrăm pentru profit, ci lucrăm ca să ajutăm, ca să plantăm semințele de bine și să facem fapte bune pentru alții. La fel și clienții care ne susțin – pentru că împreună creștem acest concept – prin alegerea de a veni aici deja ne-au susținut, dar pot face și donații. Pot dona pentru o masă caldă, iar noi fie o ducem în comunitate, fie copiii vin la un prânz la noi”, mai explică ea.

În ciuda faptului că meniurile nu conțin carne, cei care le gustă spun că sunt delicioase și, în general, revin.

Cei care aleg să ia masa aici pot opta chiar și pentru meniul ziei, care constă într-o supă cremă ce poate fi de roșii, zucchini, broccoli, mazăre verde sau țelină. La felul de bază, se poate alege între burger, lipie, salată, orez etc, toate fără carne.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *