Biserica Anglicană nu știe cum să rezolve problema anafurei fără gluten și a vinului fără alcool, cerute de enoriași

anafură fără gluten vin fara alcool pentru impartasanie biserica anglicana biserica catolica foto: freepik.com

În Biserica Anglicană există voci care cer posibilitatea unei împărtășanii fără gluten și fără alcool, dar înalții prelați se opun. Sau poate că nu. Ostia fără gluten și vinul de împărtășanie fără alcool nu sunt teoretic permise dar ele există deja, într-un fel. Și biserica catolică, protestantă, luterană și anglicană prevăd ritualuri similare cu cele pe care în cultura religioasă ortodoxă le numim împărtășire – pâine și vin. Care, după cum bine știm, astăzi nu mai sunt la fel ca cele de acum două mii de ani, și de aici dilemele: cu sau fără gluten, cu sau fără alcool. Dacă unii credincioși au intoleranță la gluten? Dacă cineva ia medicamente incompatibile cu alcoolul? Ce e de facut?

În prezent, există o oarecare confuzie în Biserica Anglicană cu privire la utilizarea, în contextul  euharistiei, a ostiilor și vinurilor potrivite și pentru cei care, deși sunt intoleranți sau alergici, doresc să primească împărtășania.

Potrivit reconstituirii făcute de publicația de tip magazine gastronomic dissapore.it, cererea de a lua în considerare această problemă a fost lansată recent de reverenda Alice Kemp, din dioceza Bristol, care, cu câteva zile înainte de Sinodul din 2025. Ea a ridicat această chestiune, invocând regulamentele: „Putem măcar lua în considerare modificarea Canonului B17 pentru a permite utilizarea legitimă a unor elemente ale euharistiei fără gluten și fără alcool și pentru a elimina nedreptatea acestei excluderi?”

Pâinea trebuie să fie „din cea mai bună și pură făină de grâu care poate fi obținută”

Răspunsul, tot pe baza dreptului canonic, vine din partea episcopului de Lichfield, totodată președinte al Comisiei Liturgice, dr. Michael Ipgrave. Potrivit acestuia, o modificare a regulamentului ar contraveni regulii Bisericii Anglicane, conform căreia anafura ar trebui să fie făcută „din cea mai bună și pură făină de grâu care poate fi obținută”, ceea ce înseamnă că trebuie să conțină măcar puțin gluten. Prin urmare, nu sunt acceptate alternative precum ostiile din făină de orez sau cartofi.

Vinul trebuie să fie „fermentat din must făcut din struguri, bun și autentic”

Similar, vinul trebuie să fie „fermentat din must făcut din struguri, bun și autentic”, ceea ce exclude vinurile dealcoolizate sau substitutele.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Conform ritului anglican, așa cum subliniază și Ipgrave, credincioșii nu sunt obligați să consume atât pâinea, cât și vinul în timpul împărtășaniei – este suficient unul dintre ele. În cazuri rare, în care cineva este intolerant la ambele, „acesta participă prin credință la trupul și sângele lui Hristos și beneficiază de acestea”.

Soluția de compromis: anafură cu un pic de gluten, vin cu un pic de alcool

Un răspuns care nu a fost bine primit și care a fost interpretat în mass-media ca o interdicție totală a împărtășaniei fără gluten sau fără alcool, ceea ce a determinat Biserica Anglicană să ofere clarificări: „Biserica Anglicană nu interzice ostiile fără gluten sau vinul de împărtășanie fără alcool… Mulți dintre furnizorii bisericești ne pun la dispoziție, de mult timp, pâine și vin care pot conține doar urme mici de gluten sau alcool și care, din punct de vedere legal, sunt considerate fără gluten și fără alcool”.

La această declarație s-a alăturat și episcopul Ipgrave, obligat să-și pună paie în cap și să facă un pas înapoi, cu explicația că a fost înțeles greșit: „Ar fi trebuit să precizez că, de fapt, multe biserici ale Bisericii Anglicane din întreaga țară oferă în mod obișnuit ostii fără gluten și varietăți de vin fără alcool pentru euharistie”.

Catolicii au această dilemă de mai bine de un deceniu

Ostii fără gluten. foto: holyart.it

Primele dileme de acest fel le-au avut, însă, catolicii, ridicând această problemă cu mai mulți ani în urmă. Iar problema devenise atât de acută, încât, potrivit aceleiași surse, în 2017, Vaticanul a emis o circulară ca să clarifice de ce orice e făcut din altceva decât din grâu nu poate fi folosit pentru împărtășanie. Italia nu producea încă, la acel moment, vin fără alcool.

„Pâinea folosită în celebrarea Sfântului Sacrificiu al euharistiei trebuie să fie azimă, exclusiv din grâu (…). Cea pregătită din altă materie, chiar dacă e vorba de cereale, sau cea căreia i s-a adăugat o substanță diferită de grâu, într-o cantitate atât de mare încât să nu mai poată fi considerată, după aprecierea comună, pâine de grâu, nu constituie materie validă pentru celebrarea sacrificiului și a sacramentului euharistic”, se preciza în document.

Dar, ceva mai dimplomatic decât colegii Anglicani, Vaticanul lăsa o mică porțită pentru ostii – așa se numesc în italiană micile rondele de aluat folosite – cu foarte puțin gluten. De fapt, considerate de lege fără gluten, dar care conțin, totuși, cantități infime. Care deja existau și circulau, ar fi fost păcat să fie aruncate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *