În discursul său rostit în Parlamentul italian și urmat de un dineu oficial oferit de președintele italian în onoarea regelui Charles, în vizită de stat în Italia, a amintit de niște (total necunoscuți în Italia) biscuiți Garibaldi, eroul unirii italienilor (Risorgimento). Sunt un omagiu adus cunoscutului erou italian care printr-o campanie militară cunoscută ca „Expediția celor o mie” a alipit Regatul celor două Sicilii la Regatul Italiei, un episod central al procesului de unificare. Când „Garibaldi-mania” a cuprins Anglia, a amintit suveranul britanic în discursul său, numele lui Garibaldi nu a devenit doar simbol al libertății și luptei, ci și sursă de inspirație pentru cofetari.
În 1861, Jonathan Carr, fondatorul companiei Peek Freans din Londra, a creat niște biscuiți dreptunghiulari, cu umplutură de stafide (dar se pot folosi și alte fructe uscate, precum afine sau coacăze negre), pe o bază de aluat fraged. Acești biscuiți au avut un succes imediat, devenind un clasic al ceaiului de după-amiază în Anglia.
Sunt cunoscuți și sub un alt nume curios, squashed fly biscuits/ biscuiții cu muște strivite, din cauza aspectului stafidelor de pe suprafață. În Marea Britanie există o tradiție bine înrădăcinată de a dedica preparate culinare unor figuri istorice, precum Victoria sponge cake, dedicată reginei Victoria.
Rețeta biscuiților Garibaldi
Italienii au pornit deja în căutarea rețetei, iar revista La Cucina Italiana a descoperit rețeta propusă de Debbie Major, cunoscută autoare britanică de rețete culinare.
-
280 g făină cu agent de creștere (autolevantă)
-
110 g unt rece, tăiat cubulețe
-
75 g zahăr
-
un praf de sare
-
200 g stafide
-
6 linguri de lapte integral
-
1 albuș de ou, bătut ușor
-
1 lingură zahăr (pentru presărat deasupra)
Procedeu
Într-un bol mare, cerne făina și sarea. Adaugă untul rece și freacă între degete până obții o textură nisipoasă.
Adaugă zahărul și amestecă. Toarnă laptele și frământă până obții un aluat moale. Învelește-l în folie alimentară și pune-l la frigider timp de 30 de minute.
Toacă grosier stafidele.
Preîncălzește cuptorul la 180°C. Întinde aluatul pe o suprafață presărată cu făină, formând un dreptunghi de aproximativ 24×30 cm.
Presară uniform stafidele pe jumătate din aluat, lăsând o margine de 1 cm. Împăturește cealaltă jumătate peste umplutură și sigilează marginile. Întinde ușor din nou, păstrând dimensiunile de aproximativ 24×30 cm.
Taie în dreptunghiuri de 3×8 cm, dar fără să separi complet biscuiții.
Unge suprafața cu albuș de ou și presară zahăr tos.
Așază biscuiții pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Coace timp de 12 minute, până devin ușor aurii.
Lasă-i să se răcească pe tavă.