„Biscuiții Garibaldi” pe care i-a amintit regele Charles în discursul în Parlamentul italian și de care în patria mamă a lui Garibaldi n-a auzit nimeni

Garibaldi_biscuit foto: wipipedia.com

În discursul său rostit în Parlamentul italian și urmat de un dineu oficial oferit de președintele italian în onoarea regelui Charles, în vizită de stat în Italia, a amintit de niște (total necunoscuți în Italia) biscuiți Garibaldi, eroul unirii italienilor (Risorgimento). Sunt un omagiu adus cunoscutului erou italian care printr-o campanie militară cunoscută ca „Expediția celor o mie” a alipit Regatul celor două Sicilii la Regatul Italiei, un episod central al procesului de unificare.  Când „Garibaldi-mania” a cuprins Anglia, a amintit suveranul britanic în discursul său, numele lui Garibaldi nu a devenit doar simbol al libertății și luptei, ci și sursă de inspirație pentru cofetari.

În 1861, Jonathan Carr, fondatorul companiei Peek Freans din Londra, a creat niște biscuiți dreptunghiulari, cu umplutură de stafide (dar se pot folosi și alte fructe uscate, precum afine sau coacăze negre), pe o bază de aluat fraged. Acești biscuiți au avut un succes imediat, devenind un clasic al ceaiului de după-amiază în Anglia.

Sunt cunoscuți și sub un alt nume curios, squashed fly biscuits/ biscuiții cu muște strivite, din cauza aspectului stafidelor de pe suprafață. În Marea Britanie există o tradiție bine înrădăcinată de a dedica preparate culinare unor figuri istorice, precum Victoria sponge cake, dedicată reginei Victoria.

Rețeta biscuiților Garibaldi

Italienii au pornit deja în căutarea rețetei, iar revista La Cucina Italiana a descoperit rețeta propusă de Debbie Major, cunoscută autoare britanică de rețete culinare.

  • 280 g făină cu agent de creștere (autolevantă)

  • 110 g unt rece, tăiat cubulețe

  • 75 g zahăr

  • un praf de sare

  • 200 g stafide

  • 6 linguri de lapte integral

  • 1 albuș de ou, bătut ușor

  • 1 lingură zahăr (pentru presărat deasupra)

Procedeu

Într-un bol mare, cerne făina și sarea. Adaugă untul rece și freacă între degete până obții o textură nisipoasă.

Adaugă zahărul și amestecă. Toarnă laptele și frământă până obții un aluat moale. Învelește-l în folie alimentară și pune-l la frigider timp de 30 de minute.

Toacă grosier stafidele.

Preîncălzește cuptorul la 180°C. Întinde aluatul pe o suprafață presărată cu făină, formând un dreptunghi de aproximativ 24×30 cm.

Presară uniform stafidele pe jumătate din aluat, lăsând o margine de 1 cm. Împăturește cealaltă jumătate peste umplutură și sigilează marginile. Întinde ușor din nou, păstrând dimensiunile de aproximativ 24×30 cm.

Taie în dreptunghiuri de 3×8 cm, dar fără să separi complet biscuiții.

Unge suprafața cu albuș de ou și presară zahăr tos.

Așază biscuiții pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Coace timp de 12 minute, până devin ușor aurii.

Lasă-i să se răcească pe tavă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *