„Bio”, „eco” și „organic”. Nu sunt același lucru. Cum faci diferența între produsele astfel etichetate

bio, ecologic, organic, produse bio, produse organice, produse ecologice

Pe rafturile supermarketurilor ne întâlnim adesea cu produse pe a căror etichetă scrie: ”bio”, ”eco” sau ”organic”. Știi ce înseamnă și care e diferența dintre ele?

În primul rând, trebuie menționat că termenii „natural”, „bio”, „eco” și „organic” sunt utilizați pentru a descrie alimente. Scopul acestor denumiri este clar: să fie identificate de consumatorii potențiali ca produse deosebit de bune pentru sănătate și puțin dăunătoare pentru mediu.

Diferențele dintre produse: nu este același lucru „eco”, „bio” și „organic”

Totuși, nu toate înseamnă același lucru. Denumirile „bio” și „eco”, utilizate pentru a se referi la alimentele biologice și ecologice, sunt practic echivalente. Nu este același lucru cu alimentele organice.

Confuzia dintre „eco” și „bio” poate apărea din cauza diferitelor utilizări ale acestor termeni în Europa. Astfel, în Spania, Germania sau țările nordice se folosește termenul ecologic. În schimb, în Franța, Olanda, Italia, Grecia și Portugalia este mai uzual să se refere la ele ca alimente biologice. În Anglia, ele sunt denumite produse organice.

Indiferent de locul în care sunt comercializate, există parametri și caracteristici stabilite de organisme oficiale, cum ar fi Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Aceasta specifică faptul că alimentele „bio” sau „eco” sunt cele produse în mod tradițional și durabil, fără utilizarea pesticidelor, antibioticelor și altor chimicale și fără a fi modificate genetic.

Agricultura și creșterea animalelor ecologice

Alimentele „eco” (sau ecologice) sunt cele rezultate din culturi naturale, fără utilizarea îngrășămintelor sintetice sau pesticidelor, respectând ciclurile naturale ale plantei. Nu introduc nici modificări în apa de irigat sau în sol. În cazul creșterii animalelor, este vorba de animale crescute în aer liber, hrănite cu furaje naturale, fără utilizarea hormonilor pentru a accelera creșterea.

În cazul alimentelor procesate, este necesar ca cel puțin 95% din greutatea lor să fie compusă din ingrediente de origine ecologică. Principii identice se aplică și alimentelor „bio” sau biologice, fie ele naturale sau procesate.

Diferențele în percepția consumatorilor

Deși în esență nu există diferențe, diferențierea poate exista în aprecierea consumatorului. Aceasta deoarece termenul ecologic este asociat cu sustenabilitatea în exploatarea culturilor agricole și respectul pentru mediu, în timp ce denumirea de aliment biologic este legată de o calitate nutrițională specială a produselor, fiind văzută ca un produs sănătos și de calitate.

Legea și etichetele alimentelor ecologice

Legislația spaniolă în materie, în vigoare din 2009, stabilește că un aliment trebuie să îndeplinească aceste cerințe pentru a putea fi etichetat ca ecologic sau biologic. Spania a fost una dintre primele țări care a avut o lege specifică pentru agricultura ecologică, adoptată în 1988, precedată fiind la acest capitol doar de Franța și Danemarca.

Ce este un aliment organic?

Un aliment organic este produs fără intervenția elementelor chimice, dar nu este obligatoriu să fie de origine naturală. De exemplu, o pâine organică este făcută cu cereale fără pesticide, dar semințele pot fi modificate genetic.

Cultivarea ecologică vs. sustenabilitatea

În unele cazuri, eticheta ecologică sau biologică se referă la un proces de cultivare respectuos cu mediul, dar produsul poate fi ambalat în plastic sau transportat pe distanțe mari, reducând astfel sustenabilitatea acestuia.

Consumatorii sunt din ce în ce mai conștienți de importanța sustenabilității și preferă alimentele locale („Kilometru 0”), care sunt mai sustenabile și mai proaspete, contribuind la menținerea producătorilor locali și a micii afaceri.

Interesul pentru alimentația sănătoasă și agricultura durabilă, care a început să fie reglementată oficial în anii ’90, a crescut considerabil, fiind astăzi o preocupare majoră la nivel global.

Diferențele de denumire sunt dublate de scandaluri între țări

La începutul acestui an, fostul ministru francez Segolène Royal a făcut declarații dure criticând unele produse ecologice spaniole, cum ar fi roșiile. Într-un program de televiziune din Hexagon, ea a spus că acestea sunt „false” și că roșiile bio spaniole sunt „necomestibile”, acuzând sectorul agricol din țara vecină că nu respectă regulile franceze. „Ați încercat roșiile bio spaniole? Nu se pot mânca. Marile lanțuri de magazine au responsabilitatea de a nu amesteca produsele”, a spus ea. De asemenea, a propus ca în spațiile dedicate alimentelor ecologice din marile magazine să nu se amestece produsele bio franceze cu cele din alte țări.

Aceste declarații au generat rapid reacții dure, începând cu premierul Pedro Sánchez, care a invitat-o pe doamna fost ministru să vină în Spania și să încerce o roșie spaniolă, spunând că acestea sunt „fără concurență”. „O invit să vină în Spania și să încerce oricare dintre varietățile de roșii spaniole și va vedea că roșiile spaniole sunt excelente”, a asigurat el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *