Pe principiul „nimic nu se pierde, totul se transformă”, Bănca de Alimente a Sectorului 6 din capitală a început să transforme în compost organic toate resturile care rămân după prepararea mâncărurilor de zi cu zi.
„În fiecare zi, după prepararea meniurilor pentru cei peste 2.100 de elevi și beneficiari, zeci de kilograme de resturi alimentare sunt colectate și introduse în compostor. În doar 24 de ore, acestea sunt transformate eficient într-un compost nutritiv, de calitate superioară, ideal pentru fertilizarea naturală a solului”, explică echipa care gestionează proiectul, potrivit informațiilor publicate pe situl primăriei de sector.
Compostul rezultat este apoi preluat de ADPDU Sector 6 și utilizat pentru întreținerea și amenajarea spațiilor verzi din comunitate. Metoda compostului din resturi este menită să reducă în manieră considerabilă cantitatea de deșeuri care altfel ar ajunge la groapa de gunoi.
Resturile alimentare nu sunt deșeuri, ci o resursă valoroasă care ne ajută să închidem cercul economiei circulare într-un mod responsabil și sustenabil, susținând astfel atingerea obiectivului „zero risipă”. O soluție care ajută și mediul, dar aduce și economii la bugetul administrației locale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food: