Bananele sunt dintre cele mai cunoscute fructe în toată lumea, alături de mere și portocale. Însă mulți oameni încă se întreabă dacă bananele sunt constipante sau laxative. Mai mult decât atât, mulți încă se mai întreabă dacă mai bine să o mănânce când este încă verde, sau să aștepte până când este foarte coaptă.
Bananele furnizează în medie 2,5 grame de fibre la 100 de grame. Fibrele facilitează tranzitul intestinal, cresc volumul scaunelor, reglează absorbția unor nutrienți și facilitează instalarea microbiotei, printre multe alte funcții.
O întrebare frecventă la pediatru este dacă bananele constipă bebelușii. Atunci când se introduce alimentația complementară, apar adesea episoade ocazionale de constipație, printre altele, deoarece copilul ingerează mai puține lichide decât atunci când alimentația era bazată exclusiv pe alăptare, arată Nutriendo.
Cu excepția cazului în care medicul pediatru recomandă altfel, este ideal să îi oferiți bebelușului banane coapte pentru a preveni constipația. Acestea pot fi încorporate în terciuri de fructe, astfel încât să poată fi mâncate ușor.
Banane sunt bune pentru recuperare și pentru diaree
În caz de diaree sau gastroenterită, este obișnuit să se adopte o dietă fadă, ușor digerabilă pentru a ajuta la calmarea sistemului digestiv și la refacerea nutrienților pierduți. Pentru sportivi, pe lângă refacerea nutrienților, este important ca alimentele să fie ușor de mâncat, chiar și în timpul unei pauze în competiție.
Bananele sunt o alegere bună în ambele cazuri din mai multe motive:
Sunt ușor de digerat. Nu supraîncarcă sistemul digestiv în acest moment sensibil.
Sunt bogate în potasiu. Acest electrolit poate fi pierdut în timpul diareei sau odată cu transpirația abundentă
Furnizează pectină și amidon rezistent. Aceste tipuri de fibre ajută la îngroșarea scaunului și la reducerea frecvenței scaunelor.
Așadar, bananele sunt constipante sau laxative?
Bananele mai puțin coapte au mai mult amidon. Pe măsură ce se coc, acesta se transformă în zaharuri, asemenea altor fructe. Dar cu cât este mai mult amidon, cu atât este mai probabil să provoace constipație. Nu este valabil și în cazul bananelor coapte.
Fructele și legumele, în general, și cerealele integrale, leguminoasele și nucile, în special, sunt bogate în fibre și, prin urmare, contribuie la tranzitul intestinal și la sănătatea digestivă. Acest aport de fibre este mai mare în cazul fructelor uscate la 100 de grame și, deși prunele, kiwi și portocalele conduc clasamentul popular al fructelor care ajută la ameliorarea constipației, orice fruct este la fel de sănătos pentru sistemul digestiv.
Experții în nutriție ne reamintesc, de asemenea, că constipația este cauzată și de alți factori decât alimentația, cum ar fi sedentarismul, consumul limitat de lichide, stresul, reținerea impulsului de a defeca și neacordarea de timp organismului pentru a-și desfășura fără grabă procesele fiziologice…
Mulțumesc