Bakery tourism, ultima modă în materie: după vin, ulei de măsline, pub-uri, restaurante sau pizzerii, mai nou au devenit criteriu de alegere a unei destinații de călătorie patiseriile și cofetăriile renumite

turismul in cautarea unor bakery renumite, o noua tendinta foto: unsplash.com

Unii turiști aleg, mai nou, să își organizeze zile, weekenduri sau chiar vacanțe întregi în căutarea pâinii sau a croissantului perfect, pe valul proliferării industriei de baking, devenită o parte tot mai semnificativă a HoReCa în ultimii ani. Ziarul britanic The Guardian a încercat să facă o trecere în revistă a unora dintre cele mai populare destinații și motivele pentru care ele atrag oamenii, chiar de la mari distanțe.

În august anul trecut, la doar o zi după ce a pornit într-o drumeție de 360 de kilometri de-a lungul Scoției, Dan Warren avea deja o problemă. Pantofii lui de drumeție, cam uzați, nu făceau față provocării. Dar nici bătăturile, nici roiurile de insecte nu i-au împiedicat pe Dan și pe soția sa, Dee Johnson, să ajungă la destinația visată: Bakehouse din Mallaig, un orășel pescăresc de pe coasta de vest a Marii Britanii. După 14 zile de drumeție și două traversări cu feribotul.

Cei doi sunt ceea ce s-ar putea numi „pelerini ai brutăriilor”, dispuși să străbată distanțe considerabile pentru o pâine sau o prăjitură de excepție. „Am trecut pe poteci invadate de buruieni și am traversat mlaștini”, povestește Warren. Răsplata a meritat însă: o brioșă pufoasă, umplută cu cremă de vanilie, cu  crumble și fructe de pădure deasupra.

Călătorii de câteva ore cu mașina sau cu bicicleta pentru a gusta un desert special

Și eu îi înțeleg perfect, admite reporterul cotidianul britanic. „Mirosul amețitor al brioșelor cu miere de la Popty’r Dref din Dolgellau, Țara Galilor, ne-a făcut pe mine și pe soția mea să face un drum de aproape patru ore din Oxfordshire. Am combinat drumeția pe muntele Snowdon (Yr Wyddfa) cu răsfățul gastronomic – deși, sincer, peisajul a fost doar un fundal pentru festinul nostru”, povestește el.

El a mai vorbit și o călătorie până la Bristol, pentru a gusta babka și croissante cu miere de la brutăria Farro. Nu cu mult timp înainte, cei doi făcuseră un drum special pentru brioșă cu rubarbă și cardamom de la Pobl Bakery, în Talgarth Mill. Fiecare din aceste escapade a fost pe deplin meritată, spune el. Dar, comparativ cu adevărații turiști ai brutăriilor, cei doi se declară simpli amatori.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Ciclista profesionistă Maddy Nutt își planifică traseele lungi în funcție de o brutărie promițătoare. „Îmi adaptez traseele pentru cele mai bune produse”, spune ea, povestind despre un drum de cinci ore, din Londra până la Staple Stores din Ramsgate. A ajuns cu doar trei minute înainte de închidere, a cumpărat un rucsac de la un magazin caritabil și a luat tot ce mai rămăsese din produsele zilei.

Turiștii gastronomici ai brutăriilor nu se sperie de cozi. De multe ori se leagă prietenii între cei veniți din toate colțurile, schimbând recomandări. De exemplu, biscuiții cu migdale de la Briar Bakery din Ashburton, Devon, sunt un pont bun.

La vânătoare de delicatese

În Marea Britanie, brutăriile sunt la tot pasul: Greggs are peste 2.600 de locații, iar Gail’s – lanț sinonim cu gentrificarea urbană – numără 170. La Tesco, cea mai mare rețea de retail din Marea Britanie, două croissante costă doar 1,75 lire. Dar călătorii adevărați caută altceva.

Caută delicatese mai rare, greu replicabile, cu un mic secret, create în ateliere artizanale conduse de brutari-patroni. Mulți folosesc ingrediente sustenabile, cum ar fi făina provenită din agricultură regenerativă. Croissantele și chiflele sunt adesea reinterpretări rafinate ale clasicelor: la Long Boi’s Bakehouse în Manchester găsești un danish cu kimchi și ou, iar la Arôme în Londra – un escargot cu bacon și miso.

Sigur, aceste escapade au un preț în amprenta de carbon, dar pentru mulți oameni ele înlocuiesc alte vacanțe. În Coreea de Sud există chiar și un cuvânt special: „bbangjisullae”, o combinație între „pâine” și „pelerinaj”. Mulți coreeni călătoresc noaptea între orașe doar pentru a prinde pâinea proaspătă de dimineață.

Într-o dimineață însorită la brutăria Landrace din Bath, pelerinii stau la coadă alături de localnici. „Toți vin pentru rulourile noastre cu scorțișoară”, spune managera Charlotte Briggs. La 4 lire bucata, aceste spirale parfumate au devenit legendare de la deschiderea brutăriei în 2019.

Poveștile unor călători excentrici în căutare de bakeries renumite

Tomos Owens și Hetty Niblett, îmbrăcați în echipament de ciclism, au pedalat aproape două ore doar pentru un croissant. „Am stat aici și când erau -3°C”, spune Owens. Cei doi încearcă să bifeze toate locațiile recomandate în cartea Britain’s Best Bakeries.

Chie și Karin Takita, mamă și fiică din Ibaraki, Japonia, au inclus Landrace în itinerariul lor britanic după ce Karin a descoperit brutăria pe Instagram. S-au îndrăgostit de hot cross buns, pe care înainte le considerau „uscate”.

Și alți „pelerini” gastronomici au povești asemănătoare: Cecilia Burgess, împreună cu fiica ei de nouă ani, Bella, povestește cum a condus mai bine de o oră pentru a cumpăra sourdough de la Lovingly Artisan din Kendal. „Toți au zis că sunt nebună. Pentru mine, a meritat!”

Un alt exemplu este brutăria Tŷ Melin din sudul Țării Galilor, renumită pentru un produs numit „ croissant bomb” – o explozie crocantă de ciocolată, alune sau caramel sărat. Proprietara, Angharad Conway, povestește că un client a venit special din Scoția doar pentru croissantul cu migdale.

Puține locuri au atras însă atâția turiști ca Lannan din Edinburgh. De la deschiderea din iulie 2023, brutăria a devenit un fenomen global. „Vin oameni din Canada, din Noua Zeelandă… E incredibil”, spune fondatoarea, Darcie Maher.

Deși respinge eticheta de „brutărie virală”, realitatea este că localul a devenit o celebritate a lumii gastronomice. Pentru unii, a devenit aproape o misiune să parcurgă țara pentru a gusta produsele de top, cum ar fi la Toad Bakery din Londra, faimoasă pentru Jaffa Cake cu yuzu și portocală.

Prețurile pot părea piperate – un rulou cu cârnați la Landrace costă 5 lire, oricum, mai accesibile decât o masă la restaurant.

Plăcerea degustării se îmbină cu aprecierea muncii artizanilor

Milly Kenny-Ryder, autoarea cărții Britain’s Best Bakeries, a călătorit până la Dublin pentru a vizita brutăria Scéal, descoperind la fața locului că aceasta se mutase în afara orașului. „Am ajuns acolo leoarcă de ploaie, dar a meritat!”

Pentru mulți, o astfel de călătorie în căutarea perfecțiunii în brutării vine și din aprecierea muncii depuse. E greu să faci diferența între o brioșă banală și un desert rafinat, cum ar fi danish-ul cu pere poșate, vanilie și alune de la Fortitude Bakehouse din Londra sau împletitura cu rozmarin și sare de mare de la Mabel, în Norfolk.

Indiferent dacă brutăria este la colț de stradă sau la sute de kilometri distanță, acel moment când ieși cu o pungă de hârtie caldă în mână și guști prima prăjitură rămâne unul magic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *