Sicilia este cel mai mare producător de avocado din Europa. Schimbările climatice mai mult strică decât ajută culturile de fructe tropicale

avocado productie de avocado in Europa schimbari climatice fructe tropicale in Sicilia fructe tropicale cultivate in Europa sursa foto: https://www.facebook.com/siciliaavocado

Avocado în Sicilia, avocado în Europa, nu de peste mări și oceane. Guacamole, avocado toast, avocado coin, desert din avocado, uramaki, și nu numai. Avocado, un fruct aproape miraculos care a pătruns în forță în imaginarul colectiv. Cam cum se întâmplase în anii 80 cu bananele. Atât de căutat pe piață încât în Mexic, zona sa de origine, a început să genereze taxe de protecție.

Și în România, importul de avocado a atins cote pe care cu greu cineva și le-ar fi putut imagina cu ani în urmă: 1.000.000 euro pe an. Singura mare problemă legată de acest fruct este sistemul său intensiv de producție, consumul mare de apă și transportul peste mări și țări.

O soluție pentru cererea tot mai mare poate fi producția locală. Acolo unde condițiile climatice o permit, fiind un fruct tropical și subtropical.

Producție de avocado pe cea mai mare insulă italiană încă din 2013

În Europa, condițiile din zona Mării Mediterane o permit, dar nu oriunde. Andrea Passanisi este fondatorul Sicilia Avocado, primul care s-a apucat să înființeze o cultură de avocado pe insulă, în 2013. „Am pus deoparte diploma de l facultatea de drept și am decis să mă ocup de terenurile familiei. Am fost foarte impresionat când am ajuns în Brazilia, dar nu m-am gândit niciodată că voi transforma avocado într-o afacere”, a declarat el pentru portalul italian freshgourmet.it.

O inițiativă antreprenorială model: îmbină pasiunea pentru natură, legătura cu pământul și intuiția cu oportunitatea de piață.  Acum, culturile sale se întind pe nouă hectare de teren pe versanții muntoși dintre Etna și Marea Ionică – soluri de origine vulcanică și într-un microclimat care s-au dovedit ideale pentru plantațiile de avocado. Copacii săi ating 15-25 de metri înălțime.

Cu peste 1 milion de kilograme pe an, compania este cel mai mare producător de avocado din Europa. Fapt care a fost posibil asociindu-se cu alți producători mai mici. 30% din producția Sicilia Avocado ajunge în străinătate, iar restul se vinde direct în magazine sau online.

La început nu a fost ușor să-i faci pe oameni să înțeleagă că poate crește avocado în Sicilia. Și nu a fost deloc simpla dorință de a urma o modă. A fost mai degrabă descoperirea vocației unui teritoriu și a posibilității de a consuma un avocado cu un impact ambiental mult mai redus, explică Passini.

Schimbările climatice nu favorizează, ci complică producția

„În realitate, primele urme de avocado în Sicilia, în Italia, existau deja la sfârșitul anilor 1950 și începutul anilor 1960. Universitățile din Palermo și Catania au făcut primele încercări. Dar la acea vreme nu exista vânzare. Dacă e să mă felicit pentru ceva, e pentru că am crezut în idee. Restul, e meritul climei”, explică antreprenorul sicilian.

Una dintre obiecțiile pe care le aude des este aceea că avocado poate fi cultivat doar în Sicilia din cauza schimbărilor climatice. În realitate, crede el, e tocmai invers: schimbările climatice pun culturile de avocado în pericol, fenomenele meteo extreme le distrug.

În Sicilia se cultivă actualmente diferite soiuri de avocado cu diferite sezoane de recoltare, pentru a garanta producția pe tot parcursul anului: Bacon, Hass, Fuerte, Orotava și Reed. Fiecare are caracteristicile sale, dar toate au proprietățile nutriționale cunoscute: grăsimi „bune”, antioxidanți, vitamine.

Ca și alti deschizători de drumuri în cultura de fructe tropicale pe insulă, Passanisi cultivă între timp și mango pe versanții Etnei.

 

sursa foto: https://www.facebook.com/siciliaavocado

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *