Pare ciocolată dar e un fruct. E un fruct dar îl întinzi pe pâine. Fructe tropicale care cresc în voie lângă Palermo

fructe tropicale cultivate in Europa schimbari climatice fructe exotice in Sicilia sursa foto: http://www.dreamstime.com@antonio ribeiro

De la black sapote pe care îl poți întinde pe pâine și a cărui pulpă seamănă cu ciocolata, până la cafea, dar lista e lungă. Cu complicitatea schimbărilor climatice, aproape toate fructele care cresc în proximitatea tropicelor încep să fie adaptate în Europa în zonele din jurul Mediteranei. Dealfel, și în România încep să se adapteze, la rândul lor, pomi și arbuști fructiferi care în trecut caracterizau clima mediteraneană. Primul pe listă, smochinul.

Am avut personal ocazia să văd, la Terrasini, lângă Palermo, cu marea la doi pași, „L’orto di Rosolino”, unul din pionierii adaptării pomilor fructiferi tropicali la clima din sudul Italiei. Suntem în Sicilia, aici crește orice, spune cu oarece mândrie Rosolino Palazzolo, arteficele proiectului – un tip tânăr, din noua generație de agricultori pasionați, care mizează pe inovație. Pentru nimic în lume, spune el, nu ar pleca să trăiască în altă parte.

Ciocolată fără colesterol

Printre plantele lui extrem de tropicale, dacă e permisă metafora, iese de departe în evidență una al cărei gust seamănă cu ciocolata și al cărei miez îl poți întinde pe pâine. Nu degeaba i se mai spune chocolate pudding fruit. Diospyros nigra pe numele său științific, este originar din America de sud, o plantă robustă care rezistă bine la paraziți dar nu și la temperaturi sub 0°C.

Vezi detalii

Îi sunt atribuite și proprietăți importante, precum stimularea digestiei, beneficii la nivelul ochilor și, mai ales, protecție împotriva riscului tumoral și bolilor cardiovasculare. Bogat în vitamine și săruri minerale, fructul de black sapote se mănâncă atunci când e pe punctul de a cădea din pom, copt la maxim: coaja devine verde închis, miezul, aproape negru, și are gustul foarte asemănător cu al ciocolatei, explică el. Se poate întinde pe pâine, dar se poate folosi și pentru a prepara unele deserturi. Și, firește, consuma ca atare.

Toate fructele tropicale din grădina lui Rosolino

Pe lângă black sapote și cafea, lista de plante exotice deja cultivate e lungă: papaya, banane, mango, platan, avocado, guava, feijoa, maracuja, litchies, pitaya, annone, trestie de zahăr, ginger și curcuma. Iar în inteție mai sunt multe altele.

Papaya a fost primul fruct tropical cu care a spart gheața și care a reprezentat o revelație, după ce primise în dar niște semințe de la un amic african. Avea apoi să afle de la el că inclusiv frunzele de papaya sunt bune pentru ceai depurativ, de exemplu.

Pasiunea pentru agricultură, dar și conștientizarea importanței acestei activități agricole, i le-a transmis tatăl său, povestește Rosolino. Fructe tropicale cultivă doar de câțiva ani, dar avea deja o experiență bogată în domeniul agriculturii biologice. Însă succesul obținut cultivând papaya a reprezentat un punct și de la capăt, a început să călătorească spre destinații exotice, inclusiv în luna de miere a umblat după semințe. Soția sa îi împărtășește pasiunea și îl ajută să promoveze online produsele.

Nu a fost mereu ușor să adapteze toate speciile și nici adaptarea la piață nu e tocmai simplă, pentru că gusturile se schimbă. Și nici toate experimentele nu au fost reușite, dar a mers înainte. Rosolino spune că aplică principiile a ceea ce el numește homeopatia aplicată plantelor și principiile agriculturii sinergice: înseamnă să cunoști, să studiezi,  să observi, să înțelegi terenul și plantele, să corectezi și să încerci. Unele plante se ajută între ele dacă sunt cultivate alături. De exemplu, lângă plantele de cafea semăn o varietate de porumb vechi sau răsădesc țelină, și în felul ăsta ciuperca tipică arborelui de cafea nu îl mai atacă.

Cafea și cacao crescute și prelucrate local

Obiectivul următor imediat este mărirea producției de cafea: astăzi sunt 800 de plante, vrea să ajungă la 1500 și să perfecționeze etapa post recoltare, spune tânărul pasionat de plantele tropicale. Și ar vrea să încerce din nou și cu plantele de cacao, după ce în trecut a dat grindina tocmai când înfloriseră.

Culturile sunt fie în aer liber, fie în seră, unde Rosolino a încercat să recreeze pe cât posibil clima tropicală prin instalații de irigare cu vapori. Aceștia mențin umedă atmosfera dar fac și să scadă temperatura, când e prea ridicată.

Ferma vinde online fructele în stare proaspătă, dar a încercat să experimenteze și conserve, cu foarte puțin zahăr, zahăr din struguri din producția locală: dulceață, nectar, fructe uscate, lichior.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *