Produsele lactate cremoase și ora la care participanții la un studiu recent le mâncau par să fi declanșat, potrivit thehealthy.com, simptome psihosomatice la unii dintre ei, au descoperit cercetători canadieni.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Visele au fost explicate în mai multe moduri: ca o modalitate a creierului de a gestiona traumele sau anxietatea, potrivit Mayo Clinic, sau ca un mesaj din subconștient. Dar dacă visele tale nu sunt plăcute, știința recentă ar putea oferi dovezi suplimentare privind relația dintre intestin și creier.
Mayo Clinic subliniază că, deși oricine poate avea un coșmar, o persoană cu o tulburare diagnosticabilă a coșmarurilor poate avea episoade frecvente care duc la stres, somn întrerupt, probleme de funcționare în timpul zilei și frică de a adormi.
Astfel, în iunie 2025, revista Frontiers in Psychology a publicat un studiu care a încercat să afle mai multe despre efectele anumitor alimente asupra somnului. Cercetarea a fost realizată de medici și oameni de știință de la Dream & Nightmare Lab din cadrul Centrului pentru Medicina Somnului de la Universitatea Integrată North Island Montréal.
Pentru acest studiu, 1.082 participanți au completat un sondaj online privind dieta, intoleranțele și alergiile alimentare, chestionare de personalitate, măsurători ale calității somnului și date despre coșmaruri, precum și percepțiile proprii ale participanților despre influența anumitor alimente asupra viselor.
Alimentația sănătoasă a fost asociată cu o mai bună amintire a viselor, în timp ce „alimentația nesănătoasă – inclusiv simptome gastrice, o încredere redusă în senzațiile de foame și sațietate, și mâncatul seara – a prezis coșmaruri și viselor cu conținut negativ.”
Lactatele pot tulbura somnul și pot cauza vise bizare
Mâncatul pe timp de noapte a fost asociat cu o calitate mai slabă a somnului și „un ton emoțional mai negativ în conținutul viselor.”
Autorii studiului afirmă că simptomele gastrointestinale cauzate de lactate pot constitui „o bază plauzibilă pentru vise bizare sau tulburătoare.” O posibilă explicație este că „simptomele gastrointestinale pot crește coșmarurile prin intensificarea simptomelor de anxietate și depresie.”
Aceștia adaugă că persoanele cu alergii, intoleranțe sau sensibilități la anumite alimente pot fi îngrijorate că vor consuma accidental acele declanșatoare, ceea ce poate duce la o anxietate generalizată.
Prof.dr. Tore Nielsen, autorul principal al studiului, a spus că gestionarea afecțiunilor gastrointestinale ar putea ajuta: „Controlul severității intoleranței la lactoză ar putea fi folosit pentru a reduce severitatea sau pentru a preveni coșmarurile,” a declarat dr. Nielsen pentru Medical News Today.
Între timp, pentru cei care obișnuiesc să ia gustări seara, rezultatele privind mâncatul nocturn, conținutul viselor și calitatea somnului ar putea susține ideea că nemâncatul peste noapte are beneficii pentru somn și sănătatea psihologică.
