În bucătăria românească ardeii umpluți sunt de regulă o rețetă fixă cu orez, ceapă, carne, eventual alte mici variațiuni. Foarte buni, dar nu e singura posibilitate.
În gastronomia internațională există ardei umpluți folosind compoziții din cele mai diverse și, aparent, neașteptate. Iată de ce e necesară și în bucătărie gândirea creativă: ca să nu mai gândim exclusiv în rețete, ci în spiritul combinării mai multor elemente – fiecare cu funcția și rolul său bine definite.
Poate fi și cazul ardeilor, pe care, dacă vrem să îi umplem, nu ne oprește nimeni să îi umplem altfel. Important e ca ei să fie gustoși și echilibrați, nu neapărat să conțină carne tocată și orez. Dacă îi putem și consuma reci, vara, cu atât mai bine.
De exemplu, ardei umpluți cu ton și fasole. O combinație care se inspiră de la bucătăria Americii de Sud, în care ardeii se combină foarte des cu fasolea.
Pentru un plus de gust și un aport major de proteine, am înlocuit carnea cu ton din conservă – simplu și rapid. Pentru a avea și ceva carbohidrați în plus pe lângă cei din fasole, am folosit o cantitate mică de paste mici, risoni. Mai ales că imită orezul ca formă și putem dezorienta tradiționaliștii puțin dispuși la nou.
Iar ca metodă de gătire, la cuptor gustul și aromele rămân mult mai concentrate.
Ingrediente pentru 4 porții
Avem nevoie de fasole deja pre fiartă, eventual din conservă. O bună idee este, dacă fierbem noi direct boabele, să fierbem mai mult și să congelăm o parte. Ardeii se folosesc cruzi, la fel ca și pastele, care au nevoie de puțin timp de gătire. Tonul, scurs direct din conservă.
4 ardei mari
250 g fasole pre fiartă
160 g ton din conservă
80 g paste mici, risini, stelline etc
1 lingură de pesmet
1 cățel de usturoi
ierburi aromatice după preferințe, cu cât mai mult cu atât mai bine: busuioc, salvie, rozmarin, pătrunjel
sare, piper, ulei
opțional, 1 lingură de parmezan ras
Procedeu
Această rețetă de ardei umpluți cu ton extrem de simplu de realizat. Se toacă foarte mărunt usturoiul, se amestecă apoi cu ierburile aromatice tocate mărunt.
Se toată această parte aromatică într-un bol, în care amestecăm toate celelalte ingrediente ale umpluturii: fasolea pre fiartă, tonul bine scurs, pastele mici, pesmetul și lingura de parmezan. Se amalgamează bine, se adaugă piper și puțin ulei. Dacă mai e nevoie de sare, se completează.
Se umplu ardeii în maniera clasică dar putem și altfel: tăiați pe lungime în două jumătăți care se umplu și se dau la cuptor. Se adaugă în fiecare jumătate de ardei o lingură de apă și una de ulei. Dacă preferăm mai bine gratinați, merge deasupra și puțin cașcaval ras, de exemplu, amestecat cu un praf de pesmet.
La cuptor e suficientă circa jumătate de oră la 200 de grade, fără ventilație. Dacă tot merge cuptorul, e binevenită o tavă mare, pentru că se mențin la frigider câteva zile bune. Se consumă cel mai bine reci.
Pentru cine nu este foarte prieten cu peștele, se pot folosi cuburi mici de carne de pui deja gătit sau de bacon.