Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat, luni, 14 octombrie, că a finalizat toate etapele fluxului procedural al realizării controlului prin monitorizare a suprafețelor pentru toți fermieri care au depus Cerere de plată pe suprafață în campania anului de cerere 2024.
În urma controlului prin monitorizare pentru cei 709.365 fermieri, însumând un număr total de 5.727.026 parcele, procentul parcelelor conforme (codificate culoare ,,Verde”), este de 98,88% .
APIA precizează că rezultatele controlului prin monitorizare sunt furnizate de către prestatorul serviciilor într-un sistem de tip semafor care generează informațiile minime necesare pentru a accepta/respinge conformitatea/neconformitatea parcelelor agricole declarate de fermieri (verde: acceptat, roșu: respins).
Având în vedere că sistemul de monitorizare a suprafeţelor, certifică condițiile de eligibilitate a parcelelor agricole, APIA consideră că utilizarea noilor tehnologii de imagistică pentru controlul prin monitorizare a suprafețelor agricole reduce sarcina administrativă, iar prin activitățile desfășurate se obține o asigurare rezonabilă privind autorizarea corespunzătoare a Cererilor de plată aferente anului de cerere 2024.
APIA reamintește că în conformitate cu prevederile Regulamentelor Comunitare ale Parlamentului European și al Consiliului nr. 2116/2021 și nr. 1173/2022, în ceea ce privește Sistemul Integrat de Administrare și Control din cadrul noii Politici Agricole Comune (2023-2027) a instituit un sistem de monitorizare a suprafețelor începând cu anul de cerere 2023.
Monitorizarea este o procedură de observare, de urmărire și de evaluare regulată și sistematică a tuturor criteriilor de eligibilitate, angajamentelor sau a altor obligații care pot fi monitorizate cu ajutorul datelor obținute de la sateliții Sentinel ai programului Copernicus sau al altor date cu valoare cel puțin echivalentă, în decursul unei perioade de timp care să permită, atunci când este necesar, activități de urmărire adecvate pentru a se ajunge la o concluzie cu privire la eligibilitatea ajutorului sau a sprijinului solicitat.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat în 10 octombrie pe site-ul instituției că ”este pregătit să demareze plata avansului pentru plățile directe începând cu data de 16 octombrie”.