Pentru iubitorii de cafea specială există aparate sofisticate, iar pentru cei care aruncă o capsulă în mașina de cafea, opțiuni ieftine/ Cum decizi ce aparat de cafea este potrivit pentru tine

consum de cafea consum ridicat de cafea factor de risc risc crescut de Alzheimer sindromul Alzheimer consum de ceai trei cești de cafea pe zi studiu foto: pexels/Chevanon Photography

Dacă vrei să cumperi o mașină de cafea nouă, pentru cafeaua de zi cu zi, de acasă, ai nevoie de toate informațiile pentru a alege cea mai bună opțiune.

Tipuri de cafetiere/ Avantaje și dezavantaje/ Pentru cine e potrivit fiecare model

Pentru a prepara o cafea bună, există mai multe metode, de la varianta tradițională, cu ibric sau filtru, până la modernele cafetiere cu capsule. Iată principalele tipuri de cafetiere disponibile pe piață, alături de avantajele și dezavantajele fiecăreia.

Cafetiere cu filtru, cu picurare sau americane

aparate cafea
Foto: Amazon

Aceste cafetiere au un rezervor de apă, un suport pentru filtru, un recipient (de obicei din sticlă) și o bază încălzită. Cafeaua se prepară adăugând apă în rezervor și cafea măcinată în filtru. Apa fierbinte se scurge treptat prin filtru în recipient.

Avantaje: Menține cafeaua caldă datorită plăcii încălzite. Ideală pentru consum pe tot parcursul zilei sau pentru mai multe persoane. În plus sunt ieftine (câteva zeci de lei) și se curăță ușor. Cafeaua este destul de slabă, potrivită pentru cei care doresc să bea mai multe cafele pe zi.
Dezavantaje: Filtrele de unică folosință adaugă un cost suplimentar; filtrele permanente trebuie curățate după fiecare utilizare. Nu poți face două tipuri de cafea în același timp (normală și decofeinizată), iar anumite rețete nu pot fi realizate cu acest aparat (espresso, etc). Recipientele din sticlă sunt fragile și de multe ori greu de găsit un înlocuitor identic.

Cafetieră cu piston (French Press)

Aceasta constă dintr-un recipient cilindric și un piston cu filtru. Cafeaua se prepară turnând apă fierbinte peste cafeaua măcinată, lăsând-o la infuzat și apăsând apoi pistonul pentru a separa zațul.

Avantaje: Poate fi folosită și pentru infuzii, în plus este ușor de curățat. Este ușor de luat în călătorii și costă mai nimic. Se poate prepara o cantitate mai mare sau mai mică, în funcție de numărul de persoane.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Dezavantaje: Trebuie să încălzită apa separat. Cafeaua nu este foarte limpede oricât de bine ai presa pentru a separa zațul.

Cafetiere italiene (Moka)

cafea moka caffettiera Moka Bialetti
foto: freepik.com

Acestea au un compartiment pentru apă în partea inferioară, un filtru pentru cafea măcinată și un recipient superior în care se colectează cafeaua. Majoritatea modelelor de cafetieră italiană trebuie plasate pe aragaz, dar există și variante electrice.

Avantaje: Este ușor de utilizat, disponibilă în mai multe dimensiuni, economică. Este ideală pentru 1-2 persoane și pentru iubitorii de cafele scurte și concentrate. Prețul este extrem de accesibil.
Dezavantaje: Modelele din aluminiu nu pot fi spălate în mașina de spălat vase. Filtrul trebuie curățat după fiecare utilizare. Nu se pot realiza cafele de dimensiuni variate sau pentru multe persoane.

Cafetiere espresso manuale

aparate cafea
Foto: Create Store

Sunt similare celor folosite în cafenele. Funcționează cu un sistem de presiune și, de obicei, includ și un accesoriu de spumat laptele. Cafeaua este extrasă la o temperatură și presiune controlate, rezultând o băutură intensă și aromată.

Avantaje: Cafeaua se preparare profesional (chiar dacă tu nu ești așa ceva), iese intensă și aromată. Unele modele au funcție de spumare a laptelui, așa că poți prepara inclusiv capucino. În funcție de cum o programezi cafeaua iese mai concentrată sau mai light. Cafeaua se prepară rapid, la anumite modele, chiar și două cafele în același timp.
Dezavantaje: Necesită curățare frecventă și pot prepara doar una sau două cești simultan. Ocazional este nevoie și de o eliminare a tartrului depus în recipientul de apă și în interiorul aparatului, ceea ce presupune soluții de curățat adecvate. Prețul aparatelor este mai ridicat, ajungând la 2-300 de euro, în funcție de marcă și complexitatea funcțiilor.

Cafetiere cu capsule

Aceste cafetiere folosesc capsule de cafea de unică folosință, ceea ce le face foarte ușor de utilizat. Doar umpli rezervorul cu apă, introduci o capsulă și apeși un buton pentru a prepara cafeaua.

Avantaje: Sunt foarte ușor de folosit și curățat, iar pe piață există o mare varietate de capsule disponibile. Poți alege și prepara rapid mai multe feluri de cafea, pe gustul fiecăruia, lungi, scurte sau cu arome. Există chiar și capsule pentru variante de cafea cu lapte gata adăugat, pentru cacao sau ceai.
Dezavantaje: Capsulele sunt destul de scumpe și generează multe deșeuri, care poluează. Este necesar să le colectezi și să reciclezi. Amatorii de cafea de calitate susțin că gustul este alterat de contactul cu aluminiul sau plasticul capsulelor.

În ultimii ani au apărut și capsulele mai prietenoase cu gustul cafelei sau cu mediul, în forma celor din hârtie sau refolosibile. De multe ori însă, aparatele de cafea nu apreciează acest tip de capsule, cartonul producând daune funcționale.

Prețul poate fi de la 100 de lei până la peste 200 de euro pentru cele produse de branduri celebre. Capsulele nici ele nu sunt foarte ieftine.

Cafetiere espresso automate

aparate cafea
Foto: Incapto

Acestea macină boabele de cafea pe loc, oferind o cafea proaspătă la o simplă apăsare de buton. De obicei, permit reglarea intensității cafelei și au funcții automate de curățare. Există și modele care oferă posibilitatea utilizării a două tipuri de cafea (boabe și din cea gata măcinată), pentru a putea prepara cafea normală și din cea fără cofeină fără a goli și curăța aparatul.

Avantaje: Rapiditatea este principala calitate a acestor aparate. În plus, sunt ușor de folosit și de curățat, compatibile cu mai multe tipuri de cafea, iar cafeau iese la fel de bună de fiecare dată, la fel ca cea preparată la cafenea.
Dezavantaje: Cel mai important este prețul ridicat, care poate fi peste 1000 de euro.

Acum că știm care sunt principalele tipuri de cafetiere, vom putea alege varianta care se potrivește cel mai bine preferințelor și bugetului nostru.

Citește și Accesoriile pentru cafea sunt câteodată la fel de importante ca și cafeaua în sine/ Trei locuri unde găsim accesorii de calitate pentru cafeaua de acasă sau to go

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *