ANSVSA confirmă oficial informațiile obținute de G4Food / În depozitul de furaje din Vaslui a ajuns fasole boabe din Ucraina / Mesajul postat pe Facebook că ar fi fost descărcate cereale din Ucraina este o dezinformare

fasole boabe Sursa Foto: Pexels.com

Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis G4Food, în urma unei solicitări redacționale, un răspuns prin care informează că marfa descărcată în 23 martie 2024 în depozitul de furaje din comuna Muntenii de Jos, județul Vaslui, este fasole boabe din Ucraina, produs permis de legislația românească în vigoare să fie importat din țara devastată de război, și nu cereale al căror import din Ucraina este restricționat în baza unei ordonanțe de urgență emisă în octombrie 2023, pe lista produselor agricole vizate aflându-se, dintre cereale, grâul, meslinul și porumbul

raspuns ansvsa
foto: document ANSVSA

O echipă a DSVSA Vaslui a inspectat, în data de 25 Martie 2024, depozitul de furaje deținut de firma SC BIO IMPEX SRL, în comuna Muntenii de Jos, județul Vaslui. În raportul înaintat către structura centrală, ANSVSA, inspectorii sanitari veterinari județeni au menționat că:

„La data controlului, pe stoc este o cantitate de 24 de tone cu proveniență Ucraina, ambalată în big-baguri de o tonă. Cantitatea de 24 de tone este rămasă dintr-un total de 46 de tone care au intrat în unitate în data de 23 Martie 2024. Cantitatea de 22 de tone fasole a fost distribuită către SC SCANDIA FOOD SRL, cu factura nr. 674/23.03.2024.

Fasolea a fost transportată cu mijloacele auto BK0136CH/BK0347XP și BK5281HK/BK3289XP.

La sediul depozitului există documente care atestă proveniența acestui produs: CMR-uri (contract de transport, din limba franceză: Convention relative au contrat de transport international de marchandises par route), documente comune de sănătate, certificate de calitate, certificate fitosanitare”.

raport inspectori sanitari
foto: fragment document ANSVSA

Inspectorii sanitari veterinari au consemnat și existența în depozit a următoarelor produse: 2,8 tone uruială ambalată în saci de 20 kg, de la firma ENACHE MORĂRIT; 15 tone tărâțe grâu, de la compania SC PAMBAC; 3,6 tone șrot de floarea soarelui de la PRUTUL SRL; 2,1 tone porumb din Republica Moldova și saci cu furaje pentru pui de la SC AGRI RODNIC.

Reiese în mod clar din raportul echipei DSVSA Vaslui că în depozitul din Muntenii de Jos nu se aflau mărfuri agricole din Ucraina aflate pe lista produselor supuse mecanismului de import. 

Cristian Păun, patronul firmei care deține depozitul de furaje din comuna vasluiană, a trimis G4Food o înregistrare video realizată în 24 martie 2024, cu telefonul mobil, el oferind explicații din off, pentru a susține în mod personal, că marfa importată din Ucraina este fasole boabe, nu cereală supusă mecanismului de import:

Reamintim că în data de 23 Martie 2024, pe pagina de Facebook a jurnalistului Ovidiu Ghinea (AGRO TV) au fost publicate câteva fotografii cu un utilaj care descarcă saci dintr-un camion cu număr de Ucraina. Fotografiile au fost însoțite de comentariul: „Imagini cu cereale din Ucraina, descărcate într-o fermă din Vaslui!”.

Postarea a ajuns până acum, 27 martie 2024, la 167 de reacții, 65 de comentarii și 312 distribuiri, cei mai mulți comentatori fiind convinși că în saci se aflau cereale și că fluxul de cereale din Ucraina nu a fost stopat de autorități, așa cum au comunicat la nivel public.

G4Food a contactat proprietarul depozitului de furaje în chiar ziua când au fost postate fotografiile și a aflat că în saci era fasole boabe și nu erau cereale. Mesajul apărut pe Facebook a indus în eroare opinia publică.

Citește și: Jurnalistul Ovidiu Ghinea a publicat azi câteva poze cu un camion ucrainean, însoțite de comentariul: „Imagini cu cereale din Ucraina, descărcate într-o fermă din Vaslui!” / Patronul depozitului de furaje: „În saci e fasole, nu sunt cereale”

Ulterior, după apariția articolului în G4Food, mesajul original de pe pagina unde au fost publicate fotografiile a fost modificat în: „Imagini cu marfă din Ucraina, descărcată într-o ferma din Vaslui!”

Pentru comparație:

depozit furaje Vaslui
Sursa foto: Facebook/ovidiughineaagrotv/ mesajul din 23 martie

 

depozit furaje Vaslui
Sursa foto: Facebook.com/ovidiughineaagrotv/mesaj modificat

G4Food va semnala, cu dovezi și argumente, dezinformările publice care contribuie la o percepție eronată a realităților din sectorul agroalimentar din România.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *