Jurnalistul Ovidiu Ghinea a publicat azi câteva poze cu un camion ucrainean, însoțite de comentariul: „Imagini cu cereale din Ucraina, descărcate într-o fermă din Vaslui!” / Patronul depozitului de furaje: „În saci e fasole, nu sunt cereale”

cereale Ucraina fasole comert ovidiu ghinea/facebook

G4Food l-a contactat în această seară pe patronul depozitului de furaje din comuna Muntenii de Jos, județul Vaslui, pentru a obține un punct de vedere, după ce jurnalistul Ovidiu Ghinea a publicat pe pagina sa de Facebook, azi, 23 martie 2024, câteva fotografii care surprind operațiunea de descărcare a unor saci dintr-un camion cu numere de Ucraina. 

Fotografiile sunt însoțite de comentariul: Imagini cu cereale din Ucraina, descărcate într-o fermă din Vaslui!”, deși nu e vizibil niciun indiciu că în sacii respectivi s-ar afla mărfuri agricole ucrainene supuse mecanismului de import: grâu și meslin, porumb, semințe de rapiță sau de rapiță sălbatică, chiar sfărâmate, semințe de floarea-soarelui, chiar sfărâmate, făină de grâu și zahăr

În fotografiile postate de Ovidiu Ghinea, jurnalist Agro TV, nu sunt vizibile în mod concludent date de localizare a depozitului și a firmei care îl deține, însă investigațiile efectuate de G4Food au condus către un depozit de furaje din comuna Muntenii de Jos, județul Vaslui.

camion UA

Patronul a spus că se numește Cristian Păun și a confirmat că a văzut astăzi, 23 martie 2024, un fermier din localitate care s-a apropiat cu mașina de depozitul său și a făcut câteva poze în timp ce erau descărcați sacii din camioane, dar nu știa că pozele respective au ajuns pe Facebook.

Cristian Păun a declarat că în saci nu se află cereale din Ucraina, ci fasole din Ucraina: „Au ajuns la depozit, din Ucraina, două camioane pline cu saci cu fasole, 23 de tone fiecare. Aduc fasole din Ucraina, fiindcă e un soi care la noi nu se cultivă, e un soi cu bobul mărunt, folosit pentru prepararea conservelor. Beneficiarul e firma Scandia, care produce conserve cu fasole boabe. Eu import mărfuri agricole din Ucraina cu respectarea legislației în vigoare. În același timp, încerc să dezvolt linii de export, care să-i ajute pe fermierii noștri. Vreau să export peleți de lucernă, furaje, în țările arabe”.

camion UA

Guvernul de la București a instituit la finalul anului 2023 un mecanism de import, destul de complicat, pentru anumite mărfuri agricole din Ucraina și a comunicat public că importurile de cereale și semințe oleaginoase din țara devastată de război nu ajung pe piața românească, ci tranzitează România.

Unii fermieri contestă ce spun autoritățile românești și susțin că importurile de cereale din Ucraina sunt derulate nestingherit. Imaginile publicate de jurnalistul Agro TV, deși nu dovedesc că în camioanele descărcate la Vaslui se aflau mărfuri agricole restricționate, au fost percepute în cheie conspiraționistă de numeroși comentatori. 

ovidiu ghinea/facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *