ANSVSA a sancţionat cu peste 35 de milioane de lei mai mulţi operatori economici, în trimestrul III / Controalele au fost efectuate în cadrul campaniei „Toleranţă zero faţă de abaterile care pot pune în pericol sănătatea publică”

ansvsa Sursa foto: Danut Palea ANSVSA

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a aplicat amenzi în valoare totală de 35,09 milioane de lei în cadrul campaniei naţionale de control “Toleranţă zero faţă de abaterile care pot pune în pericol sănătatea publică”, desfăşurată în trimestrul III din 2025.

“În trimestrul al III-lea din 2025, inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au desfăşurat, la nivel naţional, ample controale la operatorii din industria alimentară care comercializează, produc sau procesează alimente de origine animală şi nonanimală. Verificările au vizat unităţi din domenii precum: carne, lapte, peşte şi produse din pescuit, miere, ouă pentru consum, alimentaţie publică, morărit, panificaţie şi patiserie, producţia de băuturi răcoritoare şi alcoolice, precum şi alte categorii de produse alimentare de origine vegetală şi animală. În total, inspectorii ANSVSA au realizat 136.206 controale, în urma cărora au fost aplicate 3.885 de sancţiuni contravenţionale, cu o valoare totală de 35.098.800 de lei”, potrivit unui comunicat al instituţiei, transmis miercuri AGERPRES.

Activități închise sau suspendate

De asemenea, au fost emise 194 de ordonanţe de suspendare şi 356 de ordonanţe de interzicere a activităţii. În plus, au fost reţinute oficial şi direcţionate către unităţi de neutralizare 98.125 kg de carne, produse din carne, peşte, produse din peşte etc., 8.468 bucăţi de ouă şi 75.016 produse de origine nonanimală.
Totodată, au fost prelevate şi analizate, în reţeaua de laboratoare a ANSVSA, 18.698 probe, dintre care 186 au fost neconforme, transmite Agerpres.
“Acţiunile noastre sunt orientate către protejarea sănătăţii publice. Rezultatele acestor controale demonstrează că ANSVSA rămâne fermă în aplicarea legii şi în asigurarea unui nivel ridicat de siguranţă alimentară în România. Toleranţa zero faţă de abaterile care pot pune în pericol sănătatea publică este şi va rămâne principiul care ghidează activitatea instituţiei”, a afirmat preşedintele ANSVSA, Alexandru Bociu, în comunicatul citat.
Instituţia menţionează că sancţiunile au fost aplicate acolo unde s-au constatat deficienţe grave, care nu au fost remediate în termenul stabilit, sau în cazurile cu risc crescut pentru siguranţa alimentară.

Lipsa de igienă, principala abatere

Principalele neconformităţi identificate: igienă – spaţii de producţie şi depozitare necorespunzătoare, echipamente murdare, lipsa acţiunilor de dezinsecţie şi deratizare, prezenţa insectelor etc; proceduri HACCP – lipsa documentaţiei, monitorizări incomplete, implementare deficitară; produse neconforme – probleme de etichetare, ambalare, modificări organoleptice sau lipsa buletinelor de analiză; trasabilitate şi documente – lipsa unor documente esenţiale sau trasabilitate incompletă; personal – angajaţi fără echipament de protecţie adecvat sau fără documente medicale actualizate.
Potrivit comunicatului, consumatorii pot apela gratuit Call Center-ul ANSVSA, la numărul 0800.826.787, pentru a face sesizări sau pentru a obţine informaţii privind siguranţa alimentelor, din orice reţea de telefonie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *