Dragi cititori,
săptămâna 18 a acestui an a fost în mare parte calmă, datorită zilei de 1 mai. Iată câteva vești bune:
- Modificarea genetică utilizată la porcul rezistent la PRRS al PIC a fost considerată sigură și eficientă de către Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA). FDA a acordat aprobarea pentru PIC la 30 aprilie. Matt Culbertson, director de operațiuni al PIC: „Am petrecut ani de zile efectuând cercetări aprofundate, validându-ne rezultatele și colaborând cu FDA pentru a obține aprobarea… Ziua de astăzi marchează o etapă importantă pentru consumatori, fermieri și întreaga industrie a cărnii de porc, care au sperat cu disperare la o soluție pentru PRRS.”
- USDA a deblocat 55,8 milioane de dolari din fondurile 2024 Local Meat Capacity Grant, care fuseseră înghețate la începutul acestui an, în urma inaugurării președintelui Donald Trump
- Chomps, o marcă americană de snack-uri din carne, a obținut o linie de credit revolving de 100 de milioane de dolari de la Wells Fargo pentru a-și susține extinderea continuă. Conform datelor disponibile, Chomps, fondată în 2012, a ajuns la vânzări de 24 de miliarde de dolari, raportând o creștere a vânzărilor de 292% de la an la an. Aceasta este ceea ce rămâne, după ce se termină agitația „proteinelor alternative”.
- Uniunea Creștin-Socială conservatoare (CSU) l-a nominalizat pe fostul măcelar Alois Rainer pentru a deveni următorul ministru federal german pentru alimentație și agricultură. Aceasta ar fi o schimbare majoră, după un ministru musulman vegan.
Calendarul evenimentelor:
- Food & Beverage Indonesia este un târg specializat care s-a stabilit ca o platformă cheie pentru industria alimentară și a băuturilor din Asia de SudEst. Târgul a început miercuri, 07 mai și se încheie, sâmbătă, 10 mai 2025, la Jakarta International Expo.

De neoprit
Oricât de bun ar fi pentru fermieri, porcul editat genetic rezistent la PRRS ( Virusul sindromului reproductiv și respirator la porcine ) va trebui să fie validat și de piață. Încrederea în știință a scăzut dramatic în ultimii ani, pe măsură ce social media a devenit factorul principal în deciziile populației. Amintiți-vă doar ce s-a întâmplat în timpul crizei Covid. În timp ce această descoperire științifică ar putea ajuta la rentabilitatea crescătorilor de porci, piața cărnii de porc se confruntă cu provocări puternice din cauza războiului tarifar al lui Trump.
China a fost responsabilă pentru aproximativ 1,1 miliarde de dolari în vânzările de carne de porc din SUA în 2024. Unul dintre cei mai mari operatori din industrie, Smithfield, care până la recenta sa scindare a fost o divizie a WH Group din China, se uită la alte canale pentru afacerea sa cu carne de porc. Directorul general Shane Smith: „Având în vedere că China nu mai este, în esență, disponibilă, a trebuit cu adevărat să ne reorientăm activitatea.” Donovan Owens, președintele diviziei de carne de porc proaspătă a Smithfield, a caracterizat China drept „o piață de vânzări care nu este viabilă pentru noi în acest moment”.
Războiul comercial a determinat unele alianțe neașteptate pe piețele internaționale, inclusiv în comerțul cu proteine. Pentru piața europeană a cărnii de porc, acesta a adus deja un nou acord China-Spania, iar jucători importanți de pe piața din Țările de Jos și Danemarca au raportat, de asemenea, comenzi în creștere din China, dar și din alte țări asiatice.
Săptămâna trecută am asistat și la un eveniment fără precedent, pană aproape totală de curent electric în Spania, Portugalia timp de 24 de ore, Franța fiind și ea parțial afectată. Pentru industria porcină, pierderea este estimată la 190 de milioane de euro! S-au înregistrat pierderi de produse din carne în abatoare, săli de tranșare și secții de prelucrare. De asemenea, au fost raportate pagube la utilaje, instalații de tratare, stații de pompare, dispozitive și sisteme electronice.
Creșterea neașteptată a prețului de referință în Germania în săptămâna care a trecut a fost parțial urmată în restul Europei, iar piața părea să rămână calmă. Totul a fost în regulă până joi, 2 mai. În mod normal, această săptămână este, de asemenea, una mai scurtă în ceea ce privește zilele lucrătoare și, după 3 săptămâni scurte, ar trebui să existe mai mulți porci pe piață. Creșterea de 22 de cenți/kg carcasă anunțată de Danish Crown a fost copiată de Tican (parte a Tönnies), de data aceasta fără obișnuiții 5 cenți în plus. Suma majorării este fără precedent în Danemarca și s-a întâmplat rar pe alte piețe europene. În mod neîndoielnic, a fost necesară pentru a menține porcii și purceii danezi pe piața națională. „Mica bursă” germană a urmat-o cu o creștere de 10 cenți vineri, așteptată și miercuri pe bursa oficială. Va fi urmată această creștere de principalele piețe europene de porci? Va fi de neoprit?
Vezi prețurile europene la porci și purcei, C= carcasă; V= viu, în articolul postat pe site-ul cooperativei de crescători de suine din Ungaria, Alföldi Sertés.
10 mai 2025, Dr. Abraham
Săptămâna 18 ( 28 aprilie – 4 mai 2025 )
Tiberiu Abraham este director de vânzări la Alföldi Sertés.