Produsele alternative la carne, precum șnițelele vegetale sau cârnații din tofu, câștigă tot mai multă popularitate în Germania, chiar dacă consumul de carne este încă în creștere, potrivit agenției DPA, preluată de agrobiznes.ro. E vorba de alternativele obținute din alimente vegetale care încearcă să imite gustul și aspectul de carne, nu de carnea de laborator.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Conform datelor publicate marți de Oficiul Federal de Statistică, în 2024 producția de produse care înlocuiesc carena în meniuri a crescut cu 4% față de anul anterior, ajungând la 121.600 de tone – o cantitate de peste două ori mai mare decât cele 60.400 de tone produse în 2019.
Totodată, valoarea acestor produse fabricate anul trecut în Germania s-a ridicat la 647,1 milioane de euro, înregistrând o creștere de 10,9% comparativ cu 2023. Raportat la populație, în 2024 s-au produs în medie 1,5 kilograme de înlocuitori ai cărnii pe persoană.
Industria cărnii în Germania a depășit 44 milioane de euro cifră de afaceri în 2024
Cu toate acestea, piața înlocuitorilor este încă mult sub nivelul industriei cărnii. Deși producția de carne a scăzut ușor, cu 1,1% față de anul precedent, aceasta a atins o valoare de 44,3 miliarde de euro – de aproximativ 70 de ori mai mare decât cea a produselor alternative.
În același timp, consumul de carne a înregistrat o ușoară creștere, în special datorită cererii mai mari pentru carnea de pasăre. Potrivit Oficiului Federal pentru Agricultură și Alimentație, în 2024 consumul mediu de carne pe cap de locuitor în Germania a crescut cu 300 de grame, ajungând la 53,2 kilograme.