Alimentele de mic dejun care nu provoacă balonare / Gastroenterologii au stabilit ce ar trebui să mănânci dimineața, pentru a avea o digestive bună și a-ți păstra abdomenul plat

Alimente de mic dejun care nu baloneaza, potrivit gastroenterologilor Sursa foto: Pexels

Dacă te confrunți cu balonare sau disconfort după ce consumi anumite alimente la micul dejun, ia în considerare păstrarea unui jurnal alimentar pentru a identifica posibilii factori declanșatori, a spus dr. Pratik Tibdewal, gastroenterolog la Spitalul Wockhardt, Mira Road.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Mulți tindem să consumăm tipuri greșite de alimente dimineața, la micul dejun, ceea ce duce la senzația neplăcută de balonare. Ideea este să alegem, potrivit indianexpress.com, alimente ușoare, care sunt ușor de digerat, dar care oferă și sațietate.

Avocado și ananasul, alimente ce ușurează digestia

Gastroenterologul Joseph Salhab a împărtășit câteva exemple de alimente de mic dejun care nu provoacă balonare:
„Acestea sunt cinci alimente pentru micul dejun care îți vor începe ziua bine, fără balonare,” a spus dr. Salhab.

Potrivit acestuia, următoarele alimente sunt ideale pentru micul dejun, deoarece nu balonează:

  • Avocado conține enzime digestive care ajută la descompunerea grăsimilor.
  • Pâinea cu maia (sourdough) este mai săracă în gluten și fructani, ceea ce înseamnă mai puțină producție de gaze și conține prebiotice – benefică pentru sănătatea intestinelor.
  • Ananasul, care conține bromelaină, ajută la digestia proteinelor.
  • Kiwi și papaya sunt alte fructe care conțin enzime digestive.
  • Pentru ceaiul de dimineață, ceaiul de ghimbir este o alegere bună, iar mierea, folosită ca îndulcitor, conține și ea enzime digestive care ajută la descompunerea amidonului.

Ovăzul, ouăle și bananele, în top

Un alt gastroenterolog, dr. Pratik Tibdewal a recomandat următoarele opțiuni:

  • Fulgi de ovăz (Oatmeal) – Sunt nutritivi, bogați în fibre, reglează digestia și previn balonarea.
    „Alege ovăz simplu și adaugă fructe proaspete, nuci sau semințe pentru aromă și nutrienți suplimentari,” a spus dr. Tibdewal.
  • Iaurt grecesc – Bogat în probiotice (bacterii benefice pentru intestin).
    „Alege iaurt grecesc simplu, neîndulcit, pentru a evita zahărul adăugat care poate agrava balonarea. Îl poți combina cu fructe de pădure sau granola,” a adăugat el.
    Dr. Anukalp Prakash recomandă și el iaurtul cu culturi active, la care poți adăuga fructe sau ovăz.
  • Ouă – Sunt o sursă excelentă de proteine și, de regulă, nu provoacă balonare.
    „Fie că sunt fierte, omletă sau poșate, ouăle oferă nutrienți esențiali fără disconfort gastrointestinal,” a explicat dr. Tibdewal.
  • Banane – Sunt ușor de digerat și blânde cu stomacul.
    „Bogate în potasiu, care ajută la reglarea echilibrului de fluide și reduce balonarea,” a spus el.
  • Smoothie-uri – Dr. Tibdewal recomandă smoothie-urile cu fructe cu conținut redus de fibre (ex. banane, fructe de pădure, spanac), combinate cu iaurt grecesc sau pudră proteică.
    „Evită ingredientele precum laptele de vacă sau fructele bogate în fibre care pot contribui la balonare.”
  • Pâine integrală  – Este o sursă de carbohidrați complecși care oferă energie de durată.
    „O poți consuma cu avocado, unt de arahide sau somon afumat pentru un mic dejun nutritiv și sățios,” a adăugat el.

Este esențial să fii atent la cum reacționează corpul tău la diferite alimente. Dacă ai disconfort frecvent, ține un jurnal alimentar pentru a identifica declanșatorii.

Dr. Anukalp subliniază importanța porțiilor corecte și a obiceiurilor alimentare: mănâncă încet, fii atent la cum te simți și hidratează-te corespunzător.

Totuși, dacă balonarea – sau alte simptome digestive – persistă, se impune un control medical,  pentru a exclude posibile afecțiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *