Alimentele care conțin colină te pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă/Atenție la cantitate, efectul poate fi invers

Alimente care conțin colină Foto: Freepik

Colina este un nutrient esențial pentru sănătatea inimii și pentru funcționarea creierului. Alimentele care conțin colină sunt ouăle, boabele de soia și legumele crucifere.

Noile cercetări sugerează că aportul moderat de colină poate reduce riscul de boală a inimii aterosclerotice. Experții recomandă un aport de colină din alimente integrale în loc de suplimente și unele modificări ale stilului de viață, pentru a preveni aceste afecțiuni.

Boala cardiovasculară este principala cauză de deces în țările occidentale, în principal din cauza aterosclerozei (acumularea de plăci) care afectează inima și sistemul vascular.

Deși factorii de risc comuni, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul și sindromul metabolic, sunt bine cunoscuți, rolul dietei specifice asupra bolii cardiovasculare aterosclerotice este mai puțin clar, scrie Medical News Today.

Colina, un nutrient esențial găsit în alimentele de origine animală și vegetală, câștigă tot mai multă atenție datorită beneficiilor sale asupra inimii. Totuși, rolul său în ateroscleroză rămâne dezbătut.

Teorii contradictorii

Studiile observaționale, inclusiv unul publicat recent în Journal of Health, Population, and Nutrition, au sugerat că un aport mai mare de colină poate reduce riscul de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, unele studii pe animale indică faptul că, de fapt, colina ar putea crește riscul de boli de inimă. În plus, există o lipsă de studii clinice umane. Acum, un nou studiu observațional publicat în BMC Public Health și-a propus să clarifice legătura dintre aportul de colină și boala cardiovasculară aterosclerotică la adulții din SUA.

Al doilea scop al studiului a fost acela de a analiza modul în care colina afectează sindromul metabolic și factorii săi de risc, care contribuie la boala cardiovasculară aterosclerotică.

Rezultatele au arătat că aportul moderat de colină a fost asociat cu un risc mai scăzut de boală cardiovasculară aterosclerotică. Cu toate acestea, nu a existat o asociere semnificativă între aportul de colină și sindromul metabolic.

În ciuda rezultatelor mixte ale studiului, experții recunosc potențialul colinei pentru sănătatea inimii și prevenirea bolilor.

Efect benefic, dar cu limită

Aproximativ 244 miligrame de colină zilnic pentru femei și 367 miligrame zilnic pentru bărbați pare să aducă beneficii pentru inimă. Aceste cantități sunt mai mici decât aporturile adecvate ale National Institutes of Health. Acestea recomandă pentru adulții cu vârsta de peste 19 ani, 425 miligrame pentru femei și 550 miligrame zilnic pentru bărbați. Cercetătorii au descoperit că aportul de colină în al treilea quartila a fost potențial legat de un risc mai mic de insuficiență cardiacă congestivă și accident vascular cerebral.

Dar consumul a mai mult de 342 de miligrame pe zi pare să crească ușor riscul de insuficiență cardiacă. Totuși, nu a afectat în mod semnificativ riscul de accident vascular cerebral. Acest lucru se poate datora capacității creierului de a gestiona excesul de colină, au remarcat autorii studiului.

A fost observată o relație inversă și neliniară între colină și boala cardiovasculară aterosclerotică, mai puțin notabilă la bărbați.

Cele mai bune surse alimentare de colină

Kiran Campbell este dietetician american specializat în sănătatea inimii și consilier medical în nutriție la Dietitian Insights. Ea a comentat pe marginea rezultatelor acestui studiu. „Cel mai bun mod de a obține o cantitate adecvată de colină în fiecare zi este să urmezi o dietă echilibrată care să includă diferite tipuri de alimente bogate în colină”, a sfătuit ea.

Campbell a evidențiat unele dintre cele mai bune surse alimentare de colină:

  • ouă
  • pește precum somonul și codul
  • produse lactate precum brânza de vaci
  • organe și carne roșie precum ficatul și carnea de vită
  • cartofi roșii
  • ciuperci shiitake
  • nuci, migdalele, semințele de in și semințele crude de dovleac
  • cereale integrale și pseudo-cereale precum germeni de grâu și quinoa
  • legume crucifere precum varza de Bruxelles, broccoli, varza si conopida
  • leguminoase precum soia (edamame), fasole de lima, fasole, năut și linte

„Majoritatea adulților din SUA nu consumă cantități adecvate de colină și ar putea avea nevoie să consume mai mult”, a menționat Campbell.

În ce privește grăsimile saturate, ea recomandă mai multe surse alimentare de proteine ​​slabe și colină pe bază de plante. „O dietă bine echilibrată și sănătoasă pentru inimă poate conține cantități adecvate de colină fără a implica riscul unei posibile supradoze cu produse suplimente nutritive disponibile comercial.”

Citește și:

Nu reușești să îți potolești setea? Fructele și legumele care conțin multă apă sunt mai eficiente pe caniculă

 

Foto: Freepik

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *