Alimente care combat ridurile, balonarea și oboseala mentală / Explicațiile unui specialist

Almente care pit reduce balonarea, ridurile și ceața mentală FOTO: Dreamstime/ Valentin Jucov

Stresul prelungit, care persistă săptămâni întregi, are consecințe serioase asupra organismului. Oboseala, durerile de cap, problemele digestive și tulburările de somn sau oboseala mentală sunt doar primele semne. În plus, stresul accelerează procesul de îmbătrânire și afectează mecanismele de reparare ale celulelor, notează NY Post.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Nutriționista și chef-ul Nicolette Pace, din Long Island, propune soluții simple din bucătărie. Ea recomandă alimente care pot reduce trei efecte frecvente ale stresului: ridurile, balonarea și ceața mentală.

Cum reduci riscul de riduri

Un factor major al îmbătrânirii pielii este zahărul în exces. Moleculele de zahăr se leagă de proteine esențiale, precum colagenul și elastina, printr-un proces numit glicare. Rezultatul este deteriorarea fibrelor care mențin elasticitatea pielii, ceea ce duce la riduri, piele lăsată și semne de îmbătrânire prematură.

Pentru a contracara acest efect, Pace recomandă reducerea consumului de zahăr și combinarea proteinelor complete (carne de vită, ouă, pui) cu alimente bogate în vitamina C. Această asociere stimulează sinteza de colagen, întărind structura pielii, oaselor și ligamentelor.

Alimente care reduc balonarea

Balonarea poate fi legată de stres, dar și de reflux gastric, intoleranțe alimentare sau medicamente. Pentru a o combate, nutriționista recomandă alimente cu proprietăți enzimatice, diuretice sau de înmuiere a tranzitului intestinal.

Ghimbirul conține zingibain, papaya are papaină, iar ananasul este bogat în bromelină – enzime care descompun proteinele, îmbunătățesc digestia și reduc balonarea. În plus, țelina acționează ca un diuretic natural, hidratează mucoasa intestinală și favorizează o digestie mai ușoară.

Cum să elimini ceața mentală

Ceața mentală nu este o afecțiune medicală, ci un termen care descrie dificultăți de concentrare, probleme de memorie și senzația de încetinire a gândirii.

Pace subliniază că anumite alimente bogate în luteină pot sprijini claritatea cognitivă. Luteina, un antioxidant din familia carotenoizilor, este cunoscută pentru rolul în sănătatea ochilor, dar are și capacitatea de a traversa bariera hematoencefalică, acumulându-se în țesutul cerebral.

Alimentele recomandate sunt spanacul și alte verdețuri închise la culoare, dar și legume și fructe portocalii sau galbene, precum morcovii, roșiile, pepenele galben și cartofii dulci.

Stresul nu poate fi evitat complet, însă alimentația poate deveni un aliat important. Reducerea zahărului, consumul de enzime digestive naturale și introducerea antioxidanților în meniu ajută nu doar la combaterea efectelor stresului, ci și la menținerea unei stări generale de bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *