ALERTĂ O nouă boală depistată în turmele de oi și capre din Grecia: opt focare de variolă, confirmate în țara mediteraneană/Comisia Europeană a interzis circulația animalelor în zona afectată

boala catarala ovina Cehia Sursa foto: Pexels.com

Trei boli grave care afectează populațiile de ovine și caprine sunt confirmate în prezent în Uniunea Europeană: Pesta Micilor Rumegătoare ( România și Grecia ), variola ovină și caprină ( Grecia ), Boala limbii albastre/bluetongue ( Franța, Belgia, Olanda, Germania ).

Opt focare de variolă ovină și caprină, o boală infecțioasă virală, au fost confirmate în Grecia, în ultimele zile, în prefectura Evros, situată în nord-estul țării, la granița cu Turcia și Bulgaria.

Cele opt focare de variolă ovină și caprină din Grecia au fost raportate pe platforma electronică a Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor, WAHIS

Comisia Europeană a adoptat joi, 29 august, o decizie de punere în aplicare privind anumite măsuri de urgență provizorii vizând variola ovină și caprină din Grecia. Astfel, au fost stabilite zone de protecție, zone suplimentare și zone suplimentare de restricții, în jurul focarelor depistate în prefectura Evros. În documentul european sunt menționate șapte focare, al optulea fiind confirmat în aceeași zi cu emiterea deciziei respective. 

Primul focar a fost raportat în WAHIS în 21 august, cel mai recent focar, al optulea, în 29 august 2024. 

Forul european precizează că variola ovină și caprină este o boală infecțioasă virală care afectează caprinele și ovinele și care poate avea un impact mare asupra populației de animale în cauză și asupra profitabilității creșterii lor, cauzând perturbări ale circulației transporturilor respectivelor animale și ale produselor provenite de la ele în interiorul Uniunii, precum și ale exporturilor către țări terțe.

În cazul apariției unui focar de variola ovină și caprină la caprine sau ovine, există un risc mare de răspândire a bolii respective la alte unități de ovine sau caprine.

Având în vedere gravitatea și urgența situației și pentru a limita imediat răspândirea bolii după apariția acestor noi focare în statul membru respectiv, este necesar să se asigure faptul că nu există circulație a animalelor din zonele de protecție, de supraveghere și suplimentară de restricții către destinații din afara perimetrului extern al zonei suplimentare de restricții și să se excludă acordarea de derogări de la interdicția de a circula animale, astfel cum se prevede în Regulamentul delegat (UE) 2020/687, pentru o anumită perioadă de timp, pentru a preveni răspândirea bolii la distanță mare.

G4Food menționează că Grecia se confruntă și cu mai multe zeci de focare ( 60 ) de Pesta Micilor Rumegătoare, o boală virală depistată în premieră la jumătatea lunii iulie 2024.

În România sunt confirmate, începând cu aceeași perioadă, 62 de focare de PMR, fiind mișcarea animalelor fiind interzisă în județele Tulcea, Constanța, Ialomița, Galați, Brăila, Călărași, Timiș și Caraș-Severin. 

Situația epidemiologică la nivel european arată că în vestul Uniunii Europene ( Franța, Olanda, Belgia, Germania ), sunt active sute de focare de Boala limbii albastre, o boală virală care afectează efectivele de ovine. 

Citește și ”Boala limbii albastre” se răspândește rapid în Vestul Europei, în fermele de ovine/Maladia este transmisă de insecte care se înmulțesc în perioadele calde

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *