Afacerile piscicole și de acvacultură din Uniunea Europeană sunt printre cele mai afectate de pandemia Covid – 19, din cauză că magazinele, restaurantele și fast-foodurile, beneficiari ai peștelui și ai fructelor de mare, și-au redus sau suspendat activitatea. Totodată, instalațiile din punctele de debarcare, transportul și depozitarea sunt inactive pe alocuri.
Comisia Europeană, prin deciziile de natură financiară luate recent în contextul pandemic, sprijină și sectorul pescăresc și de acvacultură, permițând statelor membre să aloce bani din fondurile de care beneficiază prin programele europene, în special prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime. Statele membre pot ajuta cu subvenții sau facilități fiscale, firmele care se confruntă cu lipsă acută de lichidități, potrivit unei informări publicate pe siteul Comisiei Europene.
Pentru a pune la dispoziție bani pentru combaterea crizei, Comisia își propune să mobilizeze rapid rezervele de lichidități din fondurile structurale. Acest lucru va oferi lichiditate imediată bugetelor statelor membre, din totalul de 65 de miliarde de euro existent în cadrul programelor 2014-2020, oferind astfel un ajutor necesar pentru investiții.
Fondul European pentru Afaceri Maritime și pentru Pescuit (2014-2020) are un buget de 5,7 miliarde de euro, în gestiune comună cu state membre. Multe state membre au încă un buget substanțial în cadrul acestui fond, pentru a-și susține pescuitul, acvacultura și sectoarele de prelucrare, pe care le pot utiliza până la sfârșitul anului 2023. Statele membre pot redirecționa banii neutilizați pentru a reduce impactul negativ al crizei Coronavirus asupra lucrătorilor și întreprinderile din aceste sectoare.
De asemenea, statele membre sunt încurajate cu tărie să accelereze plățile către beneficiarii care au proiecte în derulare, pentru a dispune de lichidități.
Sprijinul financiar nu se acordă pentru activități excluse în mod explicit din ajutorul de minimis în sectorul pescuitului și acvaculturii.