Ministrul Agriculturii din hexagon, Annie Genevard, a fost cea care a prezentat aceste măsuri în timpul unei vizite săptămâna trecută în zona arsă, în comuna Saint Laurent de la Cabrerisse, vizită care, potrivit propriilor sale cuvinte, a vrut să fie „expresia solidarității naționale” față de acel teritoriu, notează Agroinformacion.com.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Fondul de urgență, a precizat oficialul, „va servi atât pentru a despăgubi pierderile de recoltă, pierderile de capital, cât și pentru distrugerea clădirilor și a echipamentului agricol” în urma celui mai mare incendiu din Franța după anul 1949.
Incendiul, care a provocat moartea unei femei ce a refuzat să-și evacueze locuința și rănirea a o duzină de persoane (dintre care două grav), a mistuit mii de hectare de pădure, dar și terenuri agricole, în special vii, precum și 36 de locuințe, aproximativ 20 de depozite agricole și zeci de vehicule.
Parchetul din Montpellier, care coordonează ancheta, suspectează că focul ar fi putut fi provocat, după ce s-a stabilit că are origine umană și că a izbucnit în după-amiaza zilei de 5 august, la marginea unei șosele, între localitățile Ribaute și Lagrasse.
Incendiile de pădure și valul de căldură provoacă pagube și în agricultura spaniolă
Fermierii și crescătorii de animale se tem de o listă lungă de pagube ca urmare a valurilor de căldură și a incendiilor care devastează păduri, pășuni și culturi în toată Spania.
Valuri de căldură precum cel actual pot provoca o scădere a producției de măsline și chiar de viță-de-vie, pot reduce producția de roșii pentru industrie și pot da peste cap calendarele de recoltare a cerealelor și fructelor, potrivit declarațiilor făcute pentru agenția Efeagro de către surse din principalele organizații agricole spaniole: ASAJA, COAG, UPA și Unión de Uniones.
În același timp, atunci când evaluează temperaturile ridicate, agricultorii iau în calcul și faptul că acestea ar fi putut contribui la declanșarea incendiilor de pădure dintr-o mare parte a țării, ale căror efecte asupra exploatațiilor agricole vor fi cunoscute în zilele următoare.
Culturile care ar putea fi afectate sunt: măslinul care uferă de stres hidric și, dacă temperaturile ridicate persistă, sectorul se teme că măslinele vor avea dimensiuni mai mici; vița de vie, cartofii și fructele – care au parte de o coacere mult accelerată, mergând pănă la uscare plantelor; crerelalel și floarea soarelui care fie se află în zone neirigate, fie se află în zone târzii din Aragon, Castilla y León (Burgos) sau Guadalajara, unde, din cauza reglementărilor impuse de riscul de incendii, recoltarea este interzisă și combinele stau pe loc.
Probleme înregistrează și sectorul zootehnic. Căldura excesivă drept cauză a dificultăților de a asigura apă pentru animale și a problemelor de bunăstare a acestora, în „zone mai sensibile” precum Extremadura, Castilla-La Mancha, Castilla y León sau Madrid.
În plus, în zonele afectate de incendii agricultorii deplâng rderea pășunilor, a stupinelor, a castanilor și pierderea peisajului în zone de mare valoare, precum Las Médulas.