Parlamentul francez a votat pentru readucerea în legalitate a unui pesticid interzis de UE în câmp deschis

Agricultorii francezi au obținut o victorie care contează și pentru fermierii români Agricultorii francezi au obținut o victorie care contează și pentru fermierii români

Agricultorii francezi salută decizia Parlamentului Francez, care a aprobat cu o majoritate de 232 de voturi față de numai 103 contra, legea „Duplomb”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Una dintre principalele prevederi ale textului propus de deputatul republican Laurent Duplomb se referă la reintroducerea substanței numită acetamiprid pe lista produselor a căror utilizare este permisă. Agricultorii francezi consideră această măsură ca fiind unul dintre cele mai importante rezultate ale mișcărilor de protest de la sfârșitul anului 2024.

Acetamipridul este un pesticid din familia neonicotinoidelor. Această familie de produse a fost inclusă pe lista substanțelor a căror utilizare este interzisă în UE. Ele pot fi utilizate doar cu derogări speciale și pe perioade limitate, în anumite zone.

Reintroducerea derogatorie a unui pesticid interzis este o măsură cerută de multă vreme de agricultorii din Franța, fiind solicitată în special de producătorii de sfeclă de zahăr, care susțin că nu au nicio soluție pentru a-și proteja culturile. FNSEA, la fel ca și Coordination Rurale, al doilea sindicat agricol ca mărime, denunță o „concurență neloială” din partea producătorilor europeni și se teme de importuri de zahăr sau alune produse cu pesticide interzise în Franța. Potrivit unor surse parlamentare, reintroducerea, așa cum este redactată, ar putea viza 500.000 hectare de culturi.

Agricultorii francezi, un exemplu pentru fermierii din România

Agricultorii români s-au confruntat și ei cu problema interzicerii neonicotinoidelor. Până acum, produsele din această categorie s-au dovedit a fi singurele eficiente în combaterea Tanimecus dilacotiles, cunoscut sub denumirea populară de rățișoara porumbului. Această insectă atacă culturile de porumb în primele faze de dezvoltare, de la germinare și până la stadiul de patru frunze. În zonele din sudul țării, rățișoara este endemică, iar atacurile sale pot provoca daune de până la 80 – 90 % din producție.

An de an MADR a acordat derogări pentru utilizarea neonicotinoidelor pentru tratamentul semințelor de porumb. Dar, de anul trecut, România a fost citată în cadrul unor proceduri preliminare de infrigement, din acest motiv.

Acum, includerea unui insecticid din această familie pe lista produselor a căror utilizare este permisă în Franța dă speranțe și fermierilor din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *