În cel mai recent episod al podcastului său, José Andrés, restaurator și fondator al World Central Kitchen (SUA), a răspuns unor întrebări legate de dilemele frecvente în timpul cinei de sărbători. Dar unul dintre sfaturile oferite este util pe tot parcursul anului și se referă la un înlocuitor pentru sare, arată Food and Wine.
Un ascultător a sunat pentru a-l întreba despre cel mai comun element din gătitul tuturor: sarea. Ascultătorul își făcea griji pentru consumul excesiv de sare și a întrebat cât ar trebui să fie de ajuns și ce poate face ca preparatele lui să aibă gust bun, fără multă sare.
Fie că reduci sarea din motive de sănătate, gătești pentru cineva care nu poate consuma mult sodiu sau pur și simplu nu-ți plac mâncărurile prea sărate, răspunsul lui Andrés este o lecție utilă pe care orice bucătar ar trebui să o aibă în vedere.
De ce sarea este importantă și cum o poți înlocui
Sarea este un ingredient minunat și este adesea descrisă ca fiind cea care face mâncarea „să aibă gust de mâncare”. Totuși, dacă trebuie să gătești fără sare, José Andrés recomandă:
„Pur și simplu adaugă mai multe condimente. Joacă-te cu condimentele. Ai sute și sute de condimente la îndemână. Experimentează până când găsești acel condiment care îți entuziasmează papilele gustative de fiecare dată când îl folosești. Îmi place piperul negru, dar trebuie să te asiguri că este proaspăt măcinat și foarte fin. Acesta este un bun înlocuitor pentru sare”, a spus el.
Desigur, folosirea condimentelor este o practică pe care culturile din SUA și din întreaga lume o aplică de secole. Dar sfatul lui Andrés ne reamintește că, doar pentru că folosești mai puțină sare, nu înseamnă că trebuie să folosești mai puțin din celelalte ingrediente. Absența sării este o oportunitate de a explora alte condimente și de a găsi unul pe care să îl folosești la fel de generos ca sarea. Andrés menționează piperul negru, dar, de exemplu, poate fi coriandrul sau orice condiment preferi.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Încearcă să descoperi cum alte bucătării internaționale utilizează condimente, combină ingrediente pe care poate nu le-ai mai încercat împreună și, așa cum spune Andrés, găsește ceea ce îți încântă papilele gustative.
Un ingredient surpriză: semințele de susan
Surprinzător, gazda podcastului recomandă și un ingredient care nu este un condiment pentru a intensifica aroma preparatelor: semințele de susan. Andrés notează că semințele de susan prăjite sunt o modalitate excelentă de a da gust legumelor. Având în vedere că sunt suficient de mici pentru a adera la suprafața legumelor și că dobândesc o aromă bogată, de nucă, atunci când sunt prăjite, aceasta pare o idee excelentă. Andrés nu menționează alte tipuri de semințe, dar am putea să încercăm și semințele de mac sau floarea-soarelui.
Cum să găsești echilibrul perfect al sării
După cum menționează ascultătorul, să găsești echilibrul potrivit al sării poate fi dificil. Când te temi să nu sărezi prea mult, cea mai bună strategie este să guști pe parcursul gătitului. Adaugă sare în fiecare etapă a procesului și gustă ori de câte ori este posibil (cu respectarea regulilor de siguranță alimentară – te rog să nu guști carnea de pui crudă pentru a verifica sarea).
De exemplu, dacă faci paste, sărează apa de fierbere și gust-o înainte de a adăuga pastele. Sărează sosul și gustă-l înainte de a adăuga pastele fierte. Apoi, gustă preparatul final și adaugă mai multă sare, dacă este necesar. Această metodă de a adăuga sare treptat va asigura că fiecare element al preparatului este cât mai savuros posibil.
Calitatea ingredientelor contează
Indiferent de modul în care alegi să asezonezi mâncarea – cu sare, condimente, semințe de susan sau toate trei – asigură-te că ingredientele tale sunt proaspete. Ingrediente de calitate, care sunt proaspete, vor avea arome mai intense, iar condimentele își pierd din potență în timp.