AFIR, instituția care gestionează un miliard de euro anual din fondul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, condusă din nou de Adrian Chesnoiu / Politicianul PSD este trimis în judecată pentru abuz în serviciu

adrian chesnoiu, afir, fonduri europene foto Inquam Photos/ Octav Ganea

Adrian Chesnoiu, politician PSD, a revenit, începând cu data de 21 decembrie 2024, la conducerea Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale ( AFIR ), instituție care gestionează anual un miliard de euro din fondul european pentru agricultură și dezvoltare rurală. 

Chesnoiu, care a fost deputat PSD de Olt, în legislatura 2020 – 2024, este trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu. Procurorii anti-corupție îl acuză că a săvârșit această faptă penală în perioada cât a fost ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale ( MADR ), 25 noiembrie 2021 – 23 iunie 2022. 

Adrian Chesnoiu a declarat pentru Revista Ferma, în 20 decembrie: ”revin, deoarece îmi încetează suspendarea de drept și trebuie să reiau mandatul de la AFIR. De mâine (21 decembrie 2024 -n.red.), încetează suspendarea de drept (a postului de director general al AFIR – nota redacției), pentru că atunci când ești ales, ești suspendat de drept din funcție și atunci, normal, o să revin la AFIR ( … ). Așa prevede legislația, indiferent când cade această dată (data de 21 decembrie 2024 este o zi de sâmbătă, zi nelucrătoare -nota red.), dacă încetează suspendarea de drept a contractului, acesta se reia ia automat”.

Vezi detalii

G4Food precizează că Adrian Chesnoiu a mai fost director general al AFIR, în perioada 15 februarie 2017 – 25 mai 2020. La finalul anului 2019, Adrian Oros, ajuns ministru al Agriculturii în guvernul Ludovic Orban, l-a suspendat din funcție pe Adrian Chesnoiu și l-a delegat șef la nou înființata Bancă de Gene de la Buzău.  

Chesnoiu a contestat în instanță decizia lui Oros și a câștigat, în mai 2020. În aceeași lună, cu câteva zile înainte de pronunțarea sentinței, PSD a depus la Senat o moțiune simplă împotriva lui Oros. Ministrul liberal a făcut, cu acea ocazie, afirmații dure la adresa PSD și a lui Chesnoiu:

”Vorbiți de absorbția fondurilor europene din agricultură? Ați pus un milițian șef la AFIR, care a adus la rândul lui încă vreo 60 de milițieni și ați reușit într-un timp record, de trei ani, să denaturați întreg Programul Național de Dezvoltare Rurală, adică ați dat bani mulți la clientela de casă, ați alocat 1,6 miliarde euro pentru 1500 de ferme, fără să vă pese de 850 de mii de ferme de familie din sistemul APIA și celelalte 3 milioane de ferme familiale din exteriorul sistemului”. Oros și-a păstrat portofoliul de ministru al Agriculturii. )

Deși a câștigat în instanță dreptul de a reveni la conducerea AFIR, în mai 2020, Adrian Chesnoiu a preferat funcția de administrator public/city manager la Caracal, oraș condus de Ion Doldurea. A deținut această funcție până în 21 octombrie, fiind apoi numit viceprimar la orașului Caracal. 

În ce condiții juridice a renunțat Chesnoiu la funcția de director general AFIR, în mai 2020, recâștigată prin hotărâre a instanței? Chesnoiu nu și-a dat demisia și nu a fost demis. El susține că s-a suspendat de drept. Legea prevede că suspendarea funcționarului public poate avea loc în anumite condiții:

a) este numit într-o funcţie de demnitate publică, pentru perioada respectivă;

b) este ales, într-o funcţie de demnitate publică, pentru perioada respectivă;

c) este desemnat să desfăşoare activităţi în cadrul unor misiuni diplomatice ale României ori în cadrul unor organisme sau instituţii ale Uniunii Europene sau în alte organisme sau instituţii de drept public internaţional, ca reprezentant al autorităţii sau instituţiei publice sau al statului român, pentru perioada respectivă, etc., ( Codul administrativ, art. 512 ).

Funcția de administrator public/city manager nu este o demnitate publică. Legea 153/2017 nu enumeră printre funcțiile de demnitate publică și acest statut. În schimb, funcția de viceprimar este stabilită prin lege ca funcție de demnitate publică. 

În 29 octombrie, Chesnoiu a fost numit viceprimar al orașului Caracal. A deținut această funcție până în 22 decembrie 2020, când a devenit deputat de Olt și a fost ales președinte ale Comisiei pentru Agricultură. În 25 noiembrie 2021, a fost numit ministru al Agriculturii, preluând mandatul, dulce răzbunare, chiar de la Adrian Oros, inamicul său public numărul 1.

În iunie 2022, Chesnoiu și-a dat demisia din funcția de ministru al Agriculturii, după ce DNA l-a acuzat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, cu referire la organizarea unor concursuri pentru ocuparea unor posturi în minister. DNA a trimis dosarul în instanță. 

Chesnoiu a redevenit președinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, iar președintele în funcție, Florin Barbu, deputat de Olt, a preluat funcția de ministru al Agriculturii.

Chesnoiu nu a mai candidat la alegerile din 1 decembrie 2024. Din 21 decembrie, a preluat funcția de director general AFIR, de unde s-a suspendat în mai 2020.

Fostul deputat PSD a precizat pentru Revista Ferma că ”în perioada următoare o să iau o decizie să văd dacă rămân sau merg în altă direcție”.

Pe site-ul AFIR, Adrian Chesnoiu este deja menționat ca director general al agenției, dar CV-ul acestuia nu este publicat. 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *