Josh Payne conduce o fermă de familie în statul american Missouri, Payne Farms, pe care o deține împreună cu sora lui. Această proprietate de 300 de hectare este diferită de cele vecine, transmite Modern Farmer. Fermierul are acolo 600 de castani și a mai plantat alți peste 10.000 de copaci. Există, de asemenea, la fermă, sute de vaci și oi.
Payne folosește o metodă numită „silvopasture”, care constă în integrarea de arbori și animale erbivore pe același teren. Fermierul o vede ca pe o soluție pentru o agricultură sustenabilă și prietenoasă cu mediul. Potrivit unui studiu publicat pe Nature.org, mai puțin de 2% din fermele americane folosesc agrosilvicultura, care constă integrarea deliberată a vegetației lemnoase cu activitățile agricole.
Payne a ales acest mod de a face agricultură când a moștenit ferma familiei și a descoperit că este alergic la erbicide.
„Nu este ceva nou”, a declarat Ashley Conway-Anderson, profesor la Universitatea din Missouri, citată de Scripps News. „Metoda furnizează în continuare o mulțime de alimente cu o densitate foarte mare de nutrienți și gestionează peisajul într-un mod mai prietenos din punct de vedere al mediului”, a adăugat ea.
Oile și vacile de la fermă folosesc perdeaua de copaci pentru protecție. În sezonul rece, animalele sunt ferite de vânt sau viscol. Vara, în zilele caniculare, animalele apelează la arbori pentru umbră. Când temperaturile depășesc 28 de grade Celsius, animalele pot fi afectate. Cercetările arată că, pe măsură ce planeta se încălzește, mortalitatea animalelor va crește. În 2022, când temperaturile au depășit 38 de grade Celsius în sud-vestul statului Kansas, au murit aproximativ 2.000 de vaci. O asociație a crescătorilor a estimat că fiecare vacă valora 2.000 de dolari.
O altă metodă agricolă veche folosită astăzi cu succes este utilizarea rațelor pentru a elimina dăunătorii, ca alternativă la utilizarea de pesticide și alte substanțe chimice. Păsările curăță culturile de orez sau viile din multe state.