Adio cireșe din livada lui Aurel Onigaș, în acest sezon: gerul a distrus toate florile, pagube 100% / Fermierul declară că la -6 grade Celsius nicio intervenție nu mai este eficientă

Filip Constantin 11 aprilie 0 comentarii 4472 vizualizări
cirese, aurel onigas, bistrita nasaud, ger FOTO cu caracter ilustrativ/Dreamstime/@Verastuchelova

Cireșii fermierului Aurel Onigaș din județul Bistrița-Năsăud au fost afectați complet de gerul din ultimele zile. Valul de frig a cuprins numeroase zone ale României, începând de duminică, 6 aprilie. 

”Temperaturile au scăzut la -6 grade Celsius, timp de șapte-opt ore, trei nopți la rând. Pagubele sunt totale, florile de cireș sunt distruse 100%. Nu voi recolta nimic”, a precizat fermierul pentru G4Food.

Livada de cireși se întinde pe o suprafață de 9 hectare. Producția de cireșe din acest sezon este compromisă complet. 

Fermierul susține că la temperaturi atât de scăzute, orice metodă de limitare a efectelor negative este un simplu paleativ.

”Faci focul în livadă, folosești tun de căldură, îngheți controlat cu jet de apă mugurii și florile ca să le protejezi, da, există o astfel de metodă, dar când ai afară -6 grade Celsius, intervențiile nu au efectul scontat. Scazi temperatura cu un grad-două-trei, dar tot rămân -2 sau -1 grad și pomii au de suferit. Anul acesta frigul a ținut foarte mult, fără precedent”, a explicat pomicultorul din Bistrița-Năsăud.

Ferma pomicolă a societății Pombis S.A. însumează 200 de ha cultivate cu meri ( 149 ha ), pruni ( 42 ha ) și cireși ( 9 ha ), în localitățile Ciceu-Mihăiești și Dipșa.

”Merii sunt afectați în procent de 60%, fiindcă mugurii nu s-au desfăcut complet. Prunii s-ar putea să scape, fiindcă numai vreo 30 % sunt afectați, un procent de floare care oricum se pierde și în perioadele normale. Dacă restul de flori rezistă în primăvara acesta o să am la toamnă producție de prune”, a mai declarat fermierul.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Procedura de anunțare a autorităților 

Decizia imediată a pomicultorului ( termenul maxim legal este de 48 de ore ) a fost să înștiințeze primăria despre pagubele provocate de înghețul târziu în ferma sa. 

Primăria urmează să anunțe Prefectura Bistrița-Năsăud, care va constitui o comisie de evaluare a pagubelor formată din reprezentanți ai Prefecturii, ai Direcției Agricole, ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, ai Agenției pentru Plăți și Intervenții în Agricultură și ai Primăriei. Această comisie va întocmi un proces-verbal care va fi depus la Prefectură și transmis mai departe la Guvern. 

Pe baza acestor procese verbale primite din teritoriu, guvernul poate decide măsuri de sprijin financiar, acordate de la bugetul de stat, sau poate solicita ajutoare financiare de la Comisia Europeană.

Cum funcționează sistemul de asigurări

Numeroși fermieri au accesat până în prezent submăsura 17.1, din vechiul exercițiu financiar 2014 – 2020, cu prelungire până în 2023, prin care statul acoperă un procent de până la 70% din prima de asigurare încheiată de aceștia cu un asigurator. 

Înghețul târziu este un risc eligibil pentru sprijinul de stat.

Fermierul Aurel Onigaș ne-a declarat că a încheiat o poliță de asigurare în valoare de 60.000 de lei și că a primit de la stat 70% din această sumă, de regulă până la sfârșitul anului.

”E o măsură bună. Anul trecut trebuia să primesc banii de la AFIR în luna noiembrie, dar nu i-am primit nici până acum. Nu știu ce fac, se mișcă încet, bagă tot felul de motive”, a semnalat fermierul.

Aurel Onigaș a mai afirmat că sunt foarte puțini asiguratori pentru domeniul agricol. Asiguratorul său, de pildă, nu oferă fermierului decât 30% din suma asigurată, în caz de daună. În același timp, nu asigură plantațiile pomicole decât după data de 1 mai, când înghețurile târzii nu mai reprezintă un pericol, ca în luna aprilie. Prin urmare, pagubele suferite în plantația de cireș nu sunt acoperite de contractul de asigurare! 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *