Bicarbonatul de sodiu este o sare care crește alcalinitatea, accelerând aceste reacții. În plus, ajută legumele să „transpire” mai rapid și să elimine apa vegetală, astfel încât se reduc mai repede și ajung mai repede la punctul de caramelizare, scrie El Español.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Cel mai des în bucătărie se înăbușă legumele până devin moi, apoi se lasă la foc mic pentru a se carameliza lent. Bicarbonatul ne ajută să economisim timp în ambele faze.
Ingrediente (pentru 1 kg de legume)
Sare – o linguriță rasă (eventual mai puneți la final)
Bicarbonat de sodiu – jumătate de linguriță
Ceapă, ardei, morcovi etc. – 1 kg
Ulei de măsline extravirgin – 3 linguri
Piper – opțional.
Preparare ceapă caramelizată
Curățați și tăiați ceapa în rondele sau fâșii. Amestecați ceapa cu sarea și bicarbonatul (cu mâinile, presând puțin). Puneți amestecul într-o tigaie mai mare, preferabil cu fund gros.
Începeți cu foc mare, amestecând ocazional. După 2 minute, ceapa devine aurie, după 4 minute începe să lase lichid. După 5 minute, este acoperită în lichid.
Scurgeți ceapa cu o sită.
Încingeți uleiul în tigaie, adăugați ceapa scursă și prăjiți 2 minute. Dacă mai lasă lichid, scurgeți-l din nou.
Reduceți focul la jumătate și gătiți până când atinge caramelizarea dorită (aprox. 12–14 minute).
Condimentați după gust (piper, sare, sare cu arome, etc.).
Preparare ceapă sau morcovi confiați
Tăiați legumele, amestecați cu sare și bicarbonat.
Încingeți uleiul într-o tigaie mai generoasă la foc mare.
Adăugați legumele și gătiți aproximativ 15 minute (10 pentru morcovi).
La final, ceapa va avea o textură de gem, iar morcovii de pastă vegetală.
Potriviți de sare.
Preparare ardei confiați
Tăiați ardeii fâșii, amestecați cu sare și bicarbonat.
Încingeți uleiul într-o tigaie mare la foc puternic.
Adăugați ardeii și gătiți 5 minute, amestecând frecvent.
Dacă vreți un rezultat ca o gem, treceți-i printr-o sită fină pentru a elimina coaja.
La ce se pot folosi legumele caramelizate sau confiate
Legumele obținute sunt perfecte pentru tartine, burgeri, sosuri, creme sau orice alt preparat.
Citește și
Ceva dulce. Mere caramelizate în air fryer, cu aromă de scorțișoară