ABC în bucătărie | Cum se caramelizează ușor și rapid legumele/ Rolul bicarbonatului de sodiu în acest proces

legumele caramelizate sau cofiate se prepara mai rapid cu bicarbonat foto: dreamstime.com@Tatiana Mishchenko

Bicarbonatul de sodiu este o sare care crește alcalinitatea, accelerând aceste reacții. În plus, ajută legumele să „transpire” mai rapid și să elimine apa vegetală, astfel încât se reduc mai repede și ajung mai repede la punctul de caramelizare, scrie El Español.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Cel mai des în bucătărie se înăbușă legumele până devin moi, apoi se lasă la foc mic pentru a se carameliza lent. Bicarbonatul ne ajută să economisim timp în ambele faze.

Ingrediente (pentru 1 kg de legume)

Sare – o linguriță rasă (eventual mai puneți la final)

Bicarbonat de sodiu – jumătate de linguriță

Ceapă, ardei, morcovi etc. – 1 kg

Ulei de măsline extravirgin – 3 linguri

Piper – opțional.

Preparare ceapă caramelizată

Curățați și tăiați ceapa în rondele sau fâșii. Amestecați ceapa cu sarea și bicarbonatul (cu mâinile, presând puțin). Puneți amestecul într-o tigaie mai mare, preferabil cu fund gros.

Începeți cu foc mare, amestecând ocazional. După 2 minute, ceapa devine aurie, după 4 minute începe să lase lichid. După 5 minute, este acoperită în lichid.

Scurgeți ceapa cu o sită.

Încingeți uleiul în tigaie, adăugați ceapa scursă și prăjiți 2 minute. Dacă mai lasă lichid, scurgeți-l din nou.

Reduceți focul la jumătate și gătiți până când atinge caramelizarea dorită (aprox. 12–14 minute).

Condimentați după gust (piper, sare, sare cu arome, etc.).

Preparare ceapă sau morcovi confiați

Tăiați legumele, amestecați cu sare și bicarbonat.

Încingeți uleiul într-o tigaie mai generoasă la foc mare.

Adăugați legumele și gătiți aproximativ 15 minute (10 pentru morcovi).

La final, ceapa va avea o textură de gem, iar morcovii de pastă vegetală.

Potriviți de sare.

Preparare ardei confiați

Tăiați ardeii fâșii, amestecați cu sare și bicarbonat.

Încingeți uleiul într-o tigaie mare la foc puternic.

Adăugați ardeii și gătiți 5 minute, amestecând frecvent.

Dacă vreți un rezultat ca o gem, treceți-i printr-o sită fină pentru a elimina coaja.

La ce se pot folosi legumele caramelizate sau confiate

Legumele obținute sunt perfecte pentru tartine, burgeri, sosuri, creme sau orice alt preparat.

Citește și

Rețetele Juanitei. Ficăței de pui cu ceapă caramelizată. Mâncărica rapidă care ne amintește de copilărie

Rețetele Juanitei: Pește cu fenicul caramelizat și sos de portocale/ Un prânz sănătos, gustos și cu un plating frumos

Ceva dulce. Mere caramelizate în air fryer, cu aromă de scorțișoară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *