Sigur că în zilele noastre găsești maioneză la orice magazin. Dar gândește-te că o maioneză proaspătă poate fi păstrată două-maxim trei zile în frigider, într-un recipient bine închis. Așadar maioneza care are dată de expirare peste jumătate de an cu siguranță conține tone de chimie, stabilizatori și conservanți.
Sigur că e dificil de făcut maioneză în varianta clasică. Oul trebuie să fie la temperatura camerei. Se pune doar gălbenușul, sare, piper și o lingură de muștar. Se pregătesc 200 de gr de ulei de floarea soarelui într-un recipient. Pentru cine dorește, se pot pune și 1-2 gălbenușuri de ou fiert tare și răcit. Se freacă gălbenușul (saugălbenușurile) cu sarea, piperul și muștarul. Se adaugă uleiul puțin câte puțin până când se încorporează cele 200 de gr. La final se pune, tot câte puțin, suc de la jumătate de lămâie. Utilizarea mixerului include aceeași pași, dar este puțin mai confortabil. Mixerul se setează pe viteză mică.
Există însă și varianta rapidă (și foarte simplă) cu blender-ul. Oul se pune întreg (nu doar gălbenușul) într-un vas înalt, se adaugă sare, piper, o lingură de muștar si uleiul. Este foarte important ca vasul în care preparați și blenderul să nu aibă nicio picătură de apă, altfel maioneza se va tăia. Așezați blender-ul pe fundul vasului și porniți-l la viteză maximă fără a-l mișca cel puțin 15 secunde. Când vedeții că de sub marginile blender-ului încep să iasă „cocoloașe” de maioneză îl ridicați foarte, foarte cu încetinitorul, pentru a permite și restului de ulei să intre în palele blender-ului. Mișcarea trebuie făcută foarte încet. La final se trece blender-ul de sus în jos de câteva ori. Se pune sucul de lămâie la final.
Puteți vedea în acest video cum se pregătește alioli care este o maioneză cu usturoi. Dar procedeul este același.