Marinarea este procesul prin care carnea este frăgezită prin îmbibare cu un lichid condimentat, cu tentă acidă. Procesul corect durează o zi sau două, dar poate fi redus și la câteva ore atunci când ne grăbim. Odată frăgezită bine carnea, friptura de porc va fi moale, suculentă și se va deface cu furculița.
.
Ce avem nevoie pentru o marinată perfectă?
Componentele standard ale marinatei sunt:
Uleiul de măsline
O componentă acidă (vin, bere, suc de mere, oțet aromatic, iaurt etc)
Sare, piper, boia și plante aromatice.

Ce am pus eu: ulei de măsline extravirgin (câteva linguri, eu am pus la ochi), jumătate de pahar de vin alb sec, cimbru (congelat) și sare, boia dulce și piper. Mai puteți pune o ceapă și 2 căței de usturoi tăiați rondele, alte ierburi aromatice, gen salvie, oregano etc. De asemenea porcul se asezonează bine cu curry, sos de soia (în acest caz nu mai puneți sare), chilly sau ardei iute.
Dacă folosiți iaurt sau chefir/ suc de mere/ bere, nu mai puneți vin.
Cum marinăm efectiv carnea?
Toate ingredientele se amestecă până la omogenizare întru-un vas încăpător. Carnea va fi unsă pe toate părțile cu acest lichid, apoi va fi pusă în vas, în soluția rămasă.
Se acoperă cu o folie de prospețime și se lasă la marinat (în frigider) timp de 24-48 de ore. Dacă ne grăbim putem reduce timpul la câteva ore.

Înainte de a o găti, se scoate din frigider pentru a ajunge la temperatura camerei. Procedeul este recomandat și pentru fripturra de porc la cuptor și pentru carnea preparată pe grătar.
Nu aruncați zeama de la friptură, pentru din ea se poate obține un sos (reducție) delicios.