Cum își prepară cafeaua un renumit medic și cercetător în domeniul prevenției bolilor cronice/ De ce cafeaua espresso, cea turcească sau la presa franceză pot crește în timpul nivelul colesterolului

de-ce-cafeaua-espresso-poate-creste-nivelul-colesterolului-in-sange-si-care-este-cea-mai-indicata Cafeaua la filtru este cea care elimină cea mai mare parte din cafestol, care favorizează acumularea colesteroului în artere. Foto: freepik.com

O metodă cu totul inedită de a prepara cafeaua folosește medicul și cercetătorul italian Franco Berrino, fost director al Departamentului de Medicină Preventivă și Predictivă al Institutului Național de Oncologie din Milano. Este o figură cunoscută la nivel internațional în domeniul alimentației preventive și a dezvoltat înclusiv un studiu legat de consumul de cafea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Cafetiera napoletană

El explică pentru publicația comunicaffe.it de ce își prepară cafeaua de dimineață folosind cafetiera napoletană numită cuccumella – dar nu oricum – în detrimentul clasicei cafea espresso.

de-ce-cafeaua-espresso-poate-creste-nivelul-colesterolului-in-sange-si-care-este-cea-mai-indicata
Cuccuma sau cuccumella, cafetiera napoletana. Foto: perfectdailygrind.com

„Pun un disc din hârtie de filtru peste orificiile cafetierei pentru a bea o cafea mai apropiată de stilul american. Cumpăr filtrele în formă de con și le decupez pentru a le așeza în cafetiera napoletană, astfel încât să filtreze cafeaua: când întorci partea de sus pentru ca aceasta să coboare, cafeaua trece prin filtrul de hârtie”, explică el.

„Studiul nostru a arătat că cei care beau cafea au o mortalitate mai scăzută și dezvoltă mai puține boli cardiovasculare și anumite tipuri de cancer. Însă, în Italia, cei care consumă această băutură prezintă un risc mai mare de boli coronariene și infarct. Avem bănuiala că diferența cheie dintre Italia și restul Europei este că în multe țări europene se bea cafea la filtru. La noi este omniprezentă cafeaua espresso”, mai spune Berrino.

Cafeaua trecută prin filtru, spune medicul italian, permite reținerea unei substanțe numite cafestol, care are diverse efecte negative, explică el. Substanță care are legătură cu nivelul colesterolului în sânge. Potrivit eatingwell.com, printre cei peste 1000 de compuși bioactivi, majoritatea benefici, se numără și cafestolul și kahweolul. Aceștia pot crește nivelul colesterolului LDL, potrivit unei analize din 2023 publicate în Ochsner Journal.

„Acești compuși, numiți diterpeni, se găsesc în uleiurile cafelei”, explică Amy Kimberlain, nutriționist și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică. „Se crede că împiedică organismul să proceseze și să elimine colesterolul eficient.”

Totul ține de modul de preparare

Tendința cafelei de a crește colesterolul depinde în mare parte de modul în care este preparată, arată un studiu din 2022 publicat în Open Heart.
Cei care beau cafea fiartă sau la presă franceză (French press) au niveluri mai ridicate de colesterol decât cei care consumă cafea filtrată. În timp ce metoda espresso se situează undeva la mijloc, întărește specialista observațiile medicului italian.

Filtrarea cafelei oprește uleiurile cu diterpeni, explică Kimberlain. În schimb, metodele nefiltrate – cafea fiartă, French press sau cold brew – permit acestor compuși să ajungă direct în ceașcă.

Contează, totodată, și tipul de boabe sau filtrul folosit. De exemplu, boabele de Arabica conțin mai mulți diterpeni decât cele Robusta. De asemenea, cafeaua prăjită în recipiente deschise conține mai mulți diterpeni decât cea obținută în cele închise.

De asemenea, un studiu din Food Research International din 2018 indică faptul că unele filtre de hârtie sunt mai poroase decât altele, ceea ce le face mai puțin eficiente.

Câtă cafea e sigură pentru a avea colesterolul sub control?

Contează însă și cantitatea de cafea consumată, dincolo de metoda de preparare. Un studiu publicat în revista Scientific Reports în 2023, care a inclus 9.009 voluntari, a constatat că persoanele care consumau 3 până la 4 cești de cafea pe zi aveau de aproximativ 1,5 ori mai multe șanse să aibă un nivel ridicat de colesterol LDL comparativ cu consumatorii moderați, care beau mai puțin de 3 cești pe zi. Însă problemele reale apăreau la cei care consumau mai mult de 4 cești pe zi, deoarece riscul lor de a avea un nivel ridicat de LDL creștea de aproape șase ori față de cei sub 3 cești pe zi.

Cum să prepari o cafea mai sănătoasă

Dacă îți monitorizezi nivelul colesterolului, alegerea cafelei filtrate în locul unei cești de French press, a unui espresso, a unui cappuccino sau a unui latte este un prim pas bun. Dar ceea ce adaugi în cafea contează și mai mult. Ingrediente precum frișca bogată în grăsimi saturate, laptele condensat sau cremele pentru cafea pot crește riscul unui nivel ridicat de colesterol. Și, deși nu la fel de evident, zahărul adăugat și siropurile aromate pot, de asemenea, afecta sănătatea inimii pe termen lung, avertizează Asociația Americană a Inimii. Dacă nu poți bea cafeaua neagră, ia în considerare adăugarea unui strop de lapte și limitează cantitatea de zahăr, este recomandarea generală.

E mai bine să bem cafea sau să o evităm?

Ce înseamnă toate acestea pentru sănătatea inimii tale? Răspunsul te-ar putea surprinde. „Chiar dacă diterpenele pot crește colesterolul, cafeaua conține și alți compuși bioactivi care pot reduce stresul oxidativ și inflamația, ceea ce ar putea fi benefic pentru inimă”, explică Melissa Prest, DCN, RDN, nutriționistă a Fundației Naționale pentru Rinichi din Illinois, potrivit aceleiași surse.

De exemplu, un studiu din 2022 al Societății Europene de Cardiologie, realizat pe aproape 450.000 de persoane, a arătat că cei care consumau 2 până la 3 cești de cafea pe zi — fie măcinată, instant sau decofeinizată — aveau un risc semnificativ mai mic de deces din orice cauză, inclusiv boli cardiovasculare. Dar chiar și dacă bei mai mult, nu e cazul să te îngrijorezi.

„Consumul moderat de cafea, sub 4 cești pe zi, are un efect destul de redus asupra colesterolului”, spune Prest. „Cum majoritatea oamenilor consumă cafea în mod moderat, este mai util să se concentreze pe alte schimbări ale stilului de viață, precum renunțarea la fumat, un somn de calitate și evitarea alimentelor bogate în grăsimi saturate, pentru a gestiona mai eficient colesterolul crescut.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *