Pizza care poate prezice războaiele? / „Pentagon Pizza Report”: Un cont anonim urmărește activitatea pizzeriilor din jurul Pentagonului și face valuri în comunitățile OSINT, crypto și printre militari. „E stupid, e amuzant, dar parcă e și ceva acolo”

Piza pentagon FOTO: Imagine creată cu ajutorul AI

Un software engineer anonim a lansat pe rețelele sociale proiectul Pentagon Pizza Report (PPR), un cont care monitorizează date Google agregate despre traficul către pizzeriile din zona complexului militar din Arlington, Virginia. Ideea: vârfurile bruște de „activitate” la pizzerii ar putea semnala nopți târzii de lucru la Pentagon — poate chiar înaintea unor operațiuni militare majore. Datele provin din istoricul de locație anonim agregat al telefoanelor utilizatorilor (Google „timeline/location history”), nu din bonuri de casă. Postările apar frecvent pe X (fostul Twitter), uneori de câteva ori pe zi, invitând cei peste 200.000 de urmăritori să „tragă concluzii”. Potrivit Washington Post, de cele mai multe ori acestea reflectă doar o seară bună (sau slabă) la pizza. Dar uneori sincronizările par intrigante.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Coincidențe care aprind imaginația

Pe 12 iunie, în jurul orei 19:00, PPR a raportat activitate ridicată la pizzeriile din jurul Pentagonului; la scurt timp, Israel ar fi atacat programul nuclear al Iranului, notează contul. Pe 21 iunie, la 19:13, un nou semnal: „HIGH activity” la Papa Johns din apropiere, în timp ce Freddie’s Beach Bar, un local din Arlington frecventat de personal din Pentagon, apărea „mort” în date. Mai puțin de o oră mai târziu, președintele Donald Trump anunța atacuri americane asupra a trei obiective nucleare din Iran. Corelație? Coincidență? Material pentru conspiraționiști Reddit, glumesc urmăritorii.

„O glumă… dar lumea se uită”

Fostul oficial al Pentagonului Alex Plitsas, în prezent senior fellow la Atlantic Council, spune că fenomenul e „mai degrabă o glumă”, dar recunoaște că sunt oameni „care chiar urmăresc lucrurile astea serios și nu înțeleg cum funcționează realitatea operativă”. Publicul PPR depășește însă zona conspiraționiștilor: militari activi și rezerviști, cercetători OSINT, profesori, jurnaliști și chiar nume grele precum Edward Byers (fost Navy SEAL decorat cu Medal of Honor) sau generalul Dan Caine, șeful Comitetului Întrunit al Șefilor de State Majore, urmăresc contul pe X, potrivit Washington Post.

Contactat prin Bluesky de un reporter Washington Post, fondatorul (care păstrează anonimatul „pentru a nu strica spiritul raportului cu pizza”) spune că succesul contului se datorează în mare parte comunității OSINT care i-a distribuit graficele. O surpriză: interesul traderilor din zona crypto. „E stupid, e amuzant, dar nu poți scăpa de senzația că e ceva acolo”, a scris el. Nu are trecut militar, nu precizează vârsta, nici mai mult decât că locuiește „pe Coasta de Est”.

Mituri din Războiul Rece: spionaj după cutii de pizza?

Legenda care alimentează PPR circulă de decenii: agenții sovietici ar fi monitorizat comenzile de mâncare la pachet către instituțiile-cheie din Washington pentru a detecta momente de criză. Istoricii nu confirmă. Simon Miles, profesor la Duke University și specialist în spionajul perioadei, spune că, deși nu poate „dovedi un negativ”, în arhivele Stasi pe care le-a consultat nu apare nimic despre pizzerii. KGB-ul urmărea alte indicii: mutarea documentelor sensibile în buncăre, numărul mașinilor lăsate peste program la Casa Albă. „Se făcea o listă de indicatori; când începeau să clipească toți pe roșu, știai că se întâmplă ceva”, explică el. Pizza nu figura pe listă.

Istorie recentă: când livrările explodau înainte de operațiuni

Chiar dacă dosarele KGB tac, presa americană a întreținut mitul. În 1991, în zilele dinaintea Operațiunii Desert Storm, antreprenorul Frank Meeks, proprietar a zeci de francize Domino’s din zona Washington, declara pentru AP că a livrat „zeci de pizza” la Pentagon și 55 de tăvi la Casa Albă înainte de declanșarea campaniei aeriene împotriva Irakului. În decembrie 1998, în timpul audierilor pentru impeachment-ul președintelui Bill Clinton și pregătirilor pentru Operation Desert Fox, Meeks spunea pentru Washington Post că recordurile de livrări au fost doborâte atât la Casa Albă, cât și la Capitoliu. Chiar și recent, Alex Selby-Boothroyd, șeful echipei de data journalism la The Economist, a reluat pe LinkedIn ideea unui „Indice Pizza de la Pentagon” „surprinzător de fiabil” din anii ’80 încoace — citând, printre altele, o noapte din 1990 când CIA ar fi comandat 21 de pizza înainte de invazia Kuweitului de către Irak.

De ce ipoteza scârțâie în era Uber Eats

Criticii spun că contextul s-a schimbat radical. Ofițerii și analiștii de la Pentagon, Casa Albă sau CIA nu mai depind de lanțuri de pizza: aplicațiile Uber Eats, Grubhub sau DoorDash aduc orice meniu în câteva minute. Mai mult, în incinta Pentagonului există deja un food court vast — de la McDonald’s și Taco Bell la Lebanese Taverna, Panera, Popeyes, Potbelly, Panda Express, Subway sau sushi Hissho. Există chiar și o pizzerie internă, Mosaic Pizza Company, dar, ca multe dintre locațiile din clădire, se închide după-amiaza, adaptată programului personalului obișnuit care pleacă înainte de ora 17. După orele de program, opțiunile reale se reduc la automate și un mic bufet de subsol.

„Când e criză, nu prea ne gândim la mâncare. Suntem setați să lucrăm până rezolvăm”, a spus, sub anonimat, o rezervistă a Armatei SUA care lucrează periodic în Pentagon. Alți angajați intervievați au afirmat că n-au văzut niciodată cutii de pizza pe mese de ședință. Și ridică o întrebare logistică: se poate livra pizza într-una dintre cele mai securizate clădiri din țară?

Reguli stricte de acces: pizza confiscată?

Agenția de Protecție a Pentagonului precizează că toți vizitatorii sunt verificați, iar obiectele sunt scanate. Toate livrările comerciale trec printr-un centru de recepție (Remote Delivery Facility) la nord de complex, unde sunt inspectate. Produsele perisabile sunt confiscate și eliminate, a transmis purtătorul de cuvânt Chris Layman. Angajații pot intra cu mâncare luată direct de la un restaurant (de pildă, preluată la stația de metrou Pentagon). Dar și aceasta este supusă controlului. Practic, livrarea directă la birou e improbabilă.

„Îmi pot imagina să ieși afară, să iei pizza și să te întorci, dar nu-mi amintesc să fi făcut asta vreodată”, a spus Philip Greene, avocat pensionat al US Marine Corps, care a lucrat 12 ani în clădire. „E anecdotic, dar are sens: dacă stai până târziu, comanzi ceva — pizza, mâncare chinezească, orice.”

Semnal sau zgomot?

Ceea ce face Pentagon Pizza Report este, în esență, să transforme zgomot urban în speculație geopolitică cu aromă de pepperoni. E divertisment cu un strop de OSINT crowd-sourced. Uneori, graficele se aliniază cu evenimente majore. De cele mai multe ori, nu. Fondatorul o recunoaște: „E stupid. E amuzant. Dar parcă e și ceva acolo.”

În epoca big data, chiar și umbrele lăsate de un grafic de Google Maps pot deveni combustibil pentru teorii — și pentru un reminder sănătos: în afacerile militare serioase, indicatorii reali sunt mult mai greu de detectat decât o seară aglomerată la Papa Johns.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *