Există înghețată sănătoasă? Un dietetician analizează înghețata fără zahăr, cu proteine sau cu probiotice / Sfaturi pentru un consum responsabil

inghetata, inghetata fara zahar, proteine, indulcitori

Există pe piață o mulțime de sortimente de înghețată, iar unele dintre acestea sunt promovate ca fiind mai sănătoase. Astfel, în magazine se găsesc varietăți cu conținut scăzut de zahăr, bogate în proteine și chiar fără lapte.

Dar este vreunul dintre aceste produse cu adevărat mai bun pentru consumatori? A răspuns, pentru Cleveland Clinic, dieteticianul înregistrat Julia Zumpano.

Poate fi înghețata sănătoasă?

Înghețata nu este tocmai un aliment sănătos, sub nicio formă, spune Zumpano. Potrivit ei, nimeni nu confundă înghețata cu alegerile sănătoase din meniu, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale. Mâncatul unui bol de înghețată în fiecare zi nu vă va îmbunătăți sănătatea, indiferent de tipul de înghețată pe care o mâncați, potrivit lui Zumpano.

Cu toate acestea, dacă alegeți o înghețată făcută din ingrediente mai simple și mai naturale, ea devine, evident, mai puțin nesănătoasă. Dar asta tot nu mută înghețata „mai sănătoasă” în categoria „alimente sănătoase”, potrivit dieteticianului.

Înghețatele obișnuite sunt cunoscute pentru faptul că au un conținut ridicat de calorii, grăsimi saturate și zahăr. Există, însă, alternative:

Înghețate cu conținut fără zahăr, cu mai puține calorii

Producătorii nu apelează la magie pentru a reduce caloriile. În schimb, ei înlocuiesc zahărul cu îndulcitori artificiali.

Există, însă, o îngrijorare tot mai mare cu privire la efectele pe care le au asupra sănătății unii îndulcitori artificiali, cum ar fi eritritolul, potrivit lui Zumpano. Acest înlocuitor al zahărului care a fost asociat cu un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral.

Îndulcitorii artificiali pot provoca, de asemenea, tulburări gastro-intestinale, deoarece organismul nu îi poate digera complet. Aceasta este o realitate care poate duce la probleme cum ar fi balonarea, gazele și diareea, în funcție de sensibilitatea fiecăruia.

Concluzia? „Există dovezi că îndulcitorii artificiali nu sunt buni pentru noi, mai ales în cantități mai mari”, spune Zumpano.

Nu uitați, de asemenea, că aceste opțiuni mai puțin calorice au totuși calorii. În multe cazuri, numărul de calorii nu este chiar cu mult mai mic pe porție decât la înghețata obișnuită. Așadar, trebuie să fiți atenți la mărimea porțiilor și în acest caz.

Totuși, un studiu recent a arătat că înlocuirea zahărului cu îndulcitori poate ajuta la menținerea pierderii în greutate fără a crește riscul de boală. Consumul alternativelor la zahăr nu a părut să crească riscul de diabet de tip 2 sau de boli de inimă.

Înghețată bogată în proteine

Sporirea conținutului de proteine a devenit o obsesie alimentară pentru multe persoane în ultimii ani. Producătorii de înghețată au răspuns cu mai multe produse bogate în proteine. Proteinele adăugate oferă unele beneficii, notează Zumpano.

„Va ajuta din punctul de vedere al stabilizării glicemiei, deoarece proteinele încetinesc rata de intrare a glucozei în fluxul sanguin”, explică ea.

Alimentele cu mai multe proteine vă fac să vă simțiți plini mai repede, ceea ce ar putea duce la un consum mai mic de înghețată. „Dar nu aș sugera să te bazezi pe înghețată ca sursă principală de proteine”, mai spune Zumpano.

Înghețată probiotică

La fel ca și înghețata îmbunătățită cu proteine, sortimentele cu adaos de probiotice au apărut pentru a satisface cererea consumatorilor de alimente „mai sănătoase”. Există și beneficii potențiale, având în vedere tot binele făcut de probiotice.

Dar nu vă bazați pe înghețată ca sursă principală pentru acești microbi care stimulează organismul, avertizează Zumpano. „Ar fi mai bine să mâncați iaurt” sau alte alimente cu probiotice prezente în mod natural, spune ea.

Înghețată fără lactate

În general, înghețata fără lapte, făcută cu ingrediente precum laptele de cocos, laptele de migdale sau laptele de soia, conține o cantitate similară de calorii, grăsimi și zahăr ca și înghețata pe bază de lapte.

Dar înghețata fără lapte face ca acest deliciu să fie tolerabil pentru cei care au intoleranță la lactoză, sunt vegani sau care evită lactatele din alte motive.

Sfaturi pentru a reduce efectele negative ale consumului de înghețată

Cleveland Clinic oferă patru sfaturi pentru a vă bucura de înghețată într-un mod mai responsabil:

Controlul porțiilor. O porție de înghețată este de obicei o jumătate de cupă, adică aproximativ 50 de grame.
Aveți grijă la topping-uri. Sosul de ciocolată, frișca și bucățelele de bomboane pot adăuga o „tonă” de calorii la un preparat deja bogat în calorii. Mențineți adaosurile la minimum sau folosiți opțiuni nutritive, cum ar fi fructele sau nucile pline de proteine.
Citiți etichetele. Căutați o listă de ingrediente cu ingrediente simple (lapte, smântână, zahăr), spre deosebire de sirop de porumb bogat în fructoză sau ingrediente artificiale.
Faceți din înghețată un răsfăț. Încercați să evitați să faceți din înghețată o parte obișnuită din meniul zilnic. „Priviți-o ca pe un răsfăț pentru ocazii speciale”, spune Zumpano.

Sursa foto: Pixabay/binamg

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Sincer, cea mai bună și/sau sănătoasă înghețată pentru mine este cea facută în casă…fructe congelate + cremă de brânză săracă în grăsimi ( quark sau cottage ) + indulcitor sau miere – date prin blender si puse la congelator…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *