Ciupercile sunt o adevărată comoară culinară care poate fi savurată pe tot parcursul anului, chiar și vara. Vitaminele și mineralele lor le conferă o valoare nutrițională deosebită. Datorită conținutului lor de vitamine din grupul B, ele contribuie la menținerea nivelului de energie și la reducerea senzației de oboseală. În ceea ce privește mineralele, ciupercile sunt o sursă excelentă de potasiu, magneziu și zinc. Acestea ajută la reglarea echilibrului hidroelectrolitic în organism și îmbunătățesc funcția musculară, reducând astfel slăbiciunea și oboseala.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Un alt avantaj al ciupercilor este conținutul lor scăzut de calorii, de doar 26 kcal la 100 de grame. Sunt sățioase, bogate în apă și conțin fibre care ajută la tranzitul intestinal.
De asemenea, antioxidanții prezenți în ciuperci protejează celulele de daunele oxidative cauzate de excesul de radicali liberi, contribuind astfel la menținerea unei bune sănătăți și la prevenirea îmbătrânirii premature a celulelor și organelor, precum și a epuizării cronice, printre alte efecte.
Una dintre întrebările cele mai frecvente atunci când vine vorba de consumul de ciuperci este cea mai bună modalitate de a le conserva pentru a nu se strica rapid. Așa cum explică Sonia Clavería, medic de familie, cea mai bună metodă este să le păstrezi la frigider, într-o pungă de hârtie sau învelite într-o cârpă de bumbac, pentru a putea “respira”, și astfel rezistă de la 3 la 5 zile. De asemenea, pot fi uscate sau congelate pentru a le conserva mai mult timp.
Cinci rețete cu ciuperci pentru o vară plină de energie
Ușor de făcut, aceste 5 rețete vă vor permite să vă bucurați de acest aliment în toate modurile posibile.
-
Tarte cu ciuperci
Ingrediente: Aluat fraged din magazin, ciuperci, ouă, smântână, ceapă șalotă, vin alb, ulei de măsline, unt, pătrunjel, busuioc, sare și piper. Se recomandă utilizarea unor tipuri variate de ciuperci și decorarea cu pătrunjel sau arpagic proaspăt. Se întinde aluatul și se înțeapă din loc în loc. Se trag la tigaie ciupercile cu ceapa. Se amestecă ouăle cu smântân, apoi cu restul ingredientelor. Se coc în cuptorul încins la 180 de grade.
-
Frigărui de ciuperci marinate
Ingrediente: Bacon, spanac, ciuperci, avocado, ulei de măsline, oțet de vin alb, muștar de Dijon, miere, sare și piper. Folosiți brânză feta fărâmițată sau nuci tocate pentru un plus de gust și variați oțetul cu lămâie sau lime. Se taie ciupercile în jumătăți sau sferturi, bacon-ul și avocado în bucăți. Se fac frigărui din ciuperci, avocado și frunze de spanacși se gătesc în tigaie sau în cuptor stropite cu un sos marinadă preparat din restul ingredientelor.
-
Salată de spanac, ciuperci, avocado și bacon
Ingrediente: Ciuperci, pui, ardei, ulei de măsline, oțet balsamic, usturoi, pătrunjel, sare și piper. Utilizați ardei de mai multe culori, înlocuiți puiul cu tofu sau legume, dacă vreți o variantă vegetariană și serviți cu un sos de iaurt. Se gătește puiul și se taie în bucăți. Se adaugă legumele tăiate în fâșii și se prepară o vinegretă de iaurt. Amestecăm cu salata înainte de a servi.
-
Paste cu ciuperci și pesto
Ingrediente: Paste proaspete, ciuperci, smântână, pesto, sare. Folosiți pesto de casă sau cumpărat, fierbeți pastele. Separat trageți ciupercile la tigaie, adăugați dacă doriți și legume precum spanac sau roșii și serviți cu pesto și parmezan ras.
-
Omletă cremoasă cu ciuperci și mozzarella
Ingrediente: Ciuperci proaspete, mozzarella, ouă, ulei de măsline, sare și piper. Utilizați ierburi proaspete precum cimbru sau rozmarin, adăugați legume precum ardei sau ceapă și serviți cu o salată verde ca garnitură. Trageți ciupercile la tigaie (și restul legumelor dacă puneți), adăugați ouă bătute și bucăți de mozarella și gătiți ca orice omletă.