Temperatura cărnii, ordinea preparatelor, modul în care folosim focul sau chiar… sarea sunt tot atâtea ocazii de a face greșeli când ne apucăm de grătar – iar câțiva chefi români ne arată ce să NU facem și cum să evităm aceste erori. Așadar, cumpărăm de la Kaufland carne proaspătă, condimente pentru grătar și cărbuni de calitate și – înainte de a ne apuca de făcut grătarul – citim sfaturile chefilor pentru a fi siguri de reușita preparatelor.
1. Carnea rece pe grătar? Un „NU” categoric
Toți cei trei chefi intervievați sunt de acord: una dintre cele mai mari greșeli e să pui carnea direct pe grătar, scoasă din frigider.
„Cea mai mare greșeală e punerea cărnii reci, direct de la frigider, pe grătar – mai ales în cazul cărnii de vită”, a declarat Chef Petrescu. „Așa nu faci decât s-o arzi la exterior și să rămână crudă la interior. E foarte greu să mai repari asta”.
„Da, și eu am pățit-o. Graba strică treaba – carnea are nevoie de cel puțin 20-30 de minute să se tempereze. Asta schimbă tot gustul”, a confirmat Paul Vrabie.
2. Ordinea pe grătar: NU începeți cu micii
Nu doar ce gătim e important, ci și când gătim fiecare tip de carne.
„E bine să începi cu peștele, apoi cu puiul – pe care, dacă se poate, îl gătești puțin înainte. Micii vin la final”, a explicat Chef Petrescu. „Peștele lasă un miros bun dacă e gătit ultimul, dar dacă începi cu micii, toată grăsimea și fumul lor rămâne în tot grătarul”, a sugerat el.
„Ordinea contează și pentru gust, dar și pentru siguranță alimentară. Puiul trebuie bine gătit – nu-l lăsa ultimul”, a adăugat Alexandru Burcă.
3. Focul: prea tare, prea repede – greșeală clasică
Multe dintre eșecurile de la grătar vin din dorința de a termina repede. Focul prea puternic, combinat cu întorsul constant, NU ajută.
„Depinde de tipul de carne și de partea anatomică – mușchiul îl întorci mai repede, dar antricotul are nevoie de timp. Nu-l grăbi. Focul puternic nu înseamnă gătit mai bine”, a menționat Chef Petrescu.
„E ca în viață – dacă e prea tare focul, nu iese nimic bun. Mai bine gătești la foc mediu și ai răbdare”, a completat Paul Vrabie.
4. Cărbuni de proastă calitate/ Acest detaliu poate strica tot
Când vorbim de grătar cu lemne, cărbunii face diferența.
„Eu prefer cărbunii din lemn de calitate, din ciotani. Ard lent și dau o aromă aparte. Grătarul meu japonez, Ume Robata, are mai multe etaje – gătești carnea, apoi o lași să se relaxeze la o temperatură mai mică. E o experiență”, a precizat Chef Petrescu.
„Îmi place să combin flacăra directă cu rocă vulcanică. Obții gust, dar și control”, a declarat Chef Alexandru Burcă.
5. Condimentarea simplă e esențială – NU încărcați carnea cu tot ce aveți prin sertarul cu arome/ Mai bine o sare aromatizată
Când vine vorba de gust, mai puțin e mai bine.
„Sarea e sfântă”, a afirmat Chef Petrescu. „N-are cum să lipsească de la niciun grătar. Poți experimenta cu condimente, dar fără sare… e degeaba”, a mai adăugat el.
„Am încercat odată să gătesc fără sare, să văd cum e. N-am mai repetat greșeala. Sare + piper – e combinația de bază”, a povestit Paul Vrabie.
Alexandru Burcă merge uneori pe arome mai complexe. „Îmi place să folosesc sosuri asiatice sau ierburi mediteraneene, dar totul pornește de la sare”, a menționat el.
6. Greșeli personale? DA, și bucătarii greșesc, important e să nu repeți greșeala
„Sincer, n-am nicio greșeală mare de care-mi amintesc, dar sigur au fost”, a recunoscut Chef Petrescu. „În timp, înveți. Și chiar și acum, tot experimentez”, a subliniat el.
„Am ars niște coaste din grabă, acum mulți ani. Le-am ținut la foc tare, am vorbit la telefon, și gata grătarul. Înveți doar greșind”, a afirmat Chef Paul Vrabie.
„Important e să nu repeți greșeala. Și să nu te lași păcălit de foc sau fum – grătarul e despre control”, a precizat Chef Alexandru Burcă.
Sfaturi pe scurt pentru un grătar reușit
- Scoateți carnea din frigider cu cel puțin 30 de minute înainte
- Ordinea contează: pește → pui → vită → mici
- Focul ideal e cel mediu – nu grăbiți procesul
- Alegeți cărbuni de calitate
- Sarea e baza – restul e bonus
- Răbdarea și experiența fac diferența.
Garnituri și sosuri recomandate de chefi
Un grătar reușit nu înseamnă doar carne bine făcută – ci și acompaniamentele potrivite. Chefii intervievați ne-au împărtășit din preferințele lor:
„Îmi place să pun lângă carne o salată ușoară cu castraveți, ceapă roșie și ulei de măsline. Dar și un piure de cartofi cu unt brun și hrean merge excelent”, a declarat Chef Petrescu. „Când gătesc cotlete de miel, le asociez cu o reducție de vin roșu și usturoi copt. Nu ai cum să dai greș”, a mai adăugat el.
Paul Vrabie preferă clasicul cu un twist. „Cartofi copți în jar, apoi zdrobiți și amestecați cu ulei de măsline, rozmarin și puțin muștar – sunt perfecți lângă o ceafă de porc bine gătită”, a sugerat el.
Alexandru Burcă merge pe note orientale sau mediteraneene. „Pentru pui, îmi place un sos de iaurt cu mentă și usturoi sau unul cu tahini și zeamă de lămâie. Sunt răcoritoare și echilibrează bine aromele”, a explicat el.
Montaj video: Sergiu Ioana
Text transcris cu ajutorul Vatis Tech
Mi-ar place sa stiu de ce zic acesti “chefi” ca nu e voie sa pui carnea rece din frigider pe gratar. Respectiv care este reactia care are sau nu are loc, sau are loc diferit in acest caz. Faptul ca nu dau o explicatie este pentru ca nu o au. In plus, cei care si-au batut capul sa verifice cu oarecare rigoare stiintifica aceste afirmatii, au descoperit ca nu e adevarat, la modul general. Doar ca trebuie sa intelegi ce faci.
exact. Pui termometru și ții sub observație. Dar ei sunt șefi la Instagram