Reguli suplimentare de îngrijire a animalelor pe timp de caniculă/ Animalele de tracțiune sau de povară nu pot fi puse la muncă între orele 12 și 18

ANSVSA a stabilit reguli pentru protecția animalelor pe caniculă ANSVSA a stabilit reguli pentru protecția animalelor pe caniculă

Canicula aduce tuturor o serie de neplăceri. Oameni sau animale suferă deopotrivă din cauza căldurii. Numai că oamenii se pot feri, în timp ce animalele domestice pot face acest lucru doar dacă stăpânii le creează condițiile necesare. Tocmai din acest motiv, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Securitatea Alimentelor (ANSVSA) a emis o serie de reguli care se referă la măsuri de protejare a animalelor domestice împotriva caniculei.

Una dintre măsurile prioritare stabilite de ANSVSA pentru protejarea animalelor este asigurarea unor spații umbrite, în care acestea să se poată adăposti de razele fierbinți ale soarelui. Aceste adăposturi pot consta într-o litieră alcătuită din câțiva arbori sau dintr-un acoperiș instalat pe stâlpi. Important este să fie bine ventilat și să asigure spațiu suficient animalelor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

În grajdurile moderne pentru vite, schemele pentru bunăstarea animalelor cuprind și instalații de răcorire cu pulverizare. Este vorba despre aceleași instalații folosite și la terasele urbane, care pulverizează picături foarte fine de apă, menite a răcori atmosfera.

Animalele nu se pun la muncă între 12 și 18!

În privința vacilor, protejarea împotriva căldurii excesive are un dublu scop. Primul este acela de a asigura un minim de confort animalelor. Cel de-al doilea este de a evita, pe cât este posibil, pierderile de producție. Deși tolerează foarte bine frigul, chiar gerul, vacile sunt foarte sensibile la căldură. Temperaturile de peste 30 – 35°C pot fi cauza unei reduceri a cantității de lapte produs cu până la 90%. Așadar, este foarte important să scădem, atât cât ne stă în putere, temperaturile din grajdul vacilor…

O altă măsură obligatorie pe timp de caniculă se referă la asigurarea unui spațiu suficient. Animalele trebuie să aibă la dispoziție suficient loc astfel încât să se poată distanța unele de altele.

Aceleași norme emise de ANSVSA interzic folosirea animalelor de tracțiune sau de povară între orele 12 și 18. În acest interval, ele trebuie lăsate să se odihnească, într-un loc adăpostit (umbrar, litieră, etc.).

Asigurarea apei este vitală!

Pe lângă regulile deja pomenite, legate de adăpostirea animalelor, mai există și altele, legate de adăparea și de transportul lor.

Atunci când este foarte cald, animalele trebuie să aibă un acces facil la apă. Acolo unde sunt mai multe animale, este indicat ca și numărul jgheaburilor de adăpare să fie crescut. În afară de aceasta, apa trebuie împrospătată cât mai des. Ideal este dacă se poate asigura apă în flux continuu. Dacă nu, ceea ce este cazul în majoritatea fermelor, apa trebuie schimbată la câteva ore. Important este ca și temperatura apei să fie una acceptabilă. Atenție, însă: nici o apă prea rece nu face bine animalelor!

În cazul în care există doar o sursă limitată de apă potabilă, trebuie avut în vedere necesarul zilnic de apă al fiecărui animal. Cantitatea de apă recomandată este, în funcție de animal, de 38 – 52 litri pentru vaci de lapte, 38 litri pentru bovine, 20 – 45 litri pentru cai, 4 – 11,5 litri pentru fiecare porc, 6 litri pentru o oaie și câte 0,5 litri pentru păsările de curte, în funcţie de specie, vârstă, stare fiziologică, temperatura mediului ambiant şi umiditatea aerului.

Reguli ANSVSA privind transportul animalelor

O altă serie de norme se referă la transportul animalelor. Una dintre primele condiții este ca, pe timpul transportului, animalelor să li se asigure o temperatură cuprinsă între 5 și 30°C.

Înainte de a pleca la drum, este obligatorie verificarea condițiilor de microclimat existente în mijlocul de transport, dacă sunt adecvate și asigurate pe întreaga durată a transportului, iar înainte ca animalele să fie încărcate în mijlocul de transport trebuie verificate traseul și alte aspecte legate de călătorie, astfel încât, după încărcarea acestora, plecarea să se facă în cel mai scurt timp.

Potrivit ANSVSA, la temperaturi crescute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu 10-20% din capacitatea maxima de încărcare autorizată.

Apa suficientă pentru animale trebuie asigurată și ea pe timpul transportului.

O altă regulă importantă spune că transportul animalelor se realizează pe timpul nopții sau în primele ore ale dimineții, astfel încât să se evite perioadele cu temperaturi maxime!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *