Oboseala, cearcănele întunecate sub ochi, depresia, dezechilibrele hormonale, durerile musculare și articulare, problemele de piele și durerile de cap pot avea o cauză comună: toate pot fi, potrivit drsarahwilliams.com, semne că ficatul tău funcționează deficitar.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Deși simptomele externe nu par foarte grave, funcționarea deficitară a ficatului – cum ar fi un ficat leneș sau „încărcat” – este mult mai serioasă decât ai putea crede. De fapt, o analiză recentă arată că, între 2009 și 2012, au existat de două ori mai multe cazuri de afecțiuni hepatice severe decât în deceniul precedent. Mai mult, numărul adolescenților și tinerilor adulți cu boli hepatice cronice a crescut de peste două ori în ultimele trei decenii, susține dr. Sarah Williams, medic specializat în nutriție.
Ficatul tău lucrează non-stop pentru sănătatea ta
Ficatul tău are un rol esențial în menținerea sănătății și funcționează în permanență. Este implicat în peste 500 de funcții vitale. Ficatul acționează ca un filtru uriaș pentru sângele tău – eliminând toxinele (din mediu și din medicamente), alergenii, bacteriile dăunătoare, virusurile, ciupercile și paraziții. Este implicat și în producerea de enzime, hormoni și proteine speciale necesare coagulării sângelui. Substanțe precum bila (care ajută la digestia grăsimilor și transportul toxinelor către intestine pentru eliminare), colesterolul, albumina și o substanță imună numită gama-globulină sunt toate produse de ficat.
Dar producția este doar o parte a funcției hepatice. Metabolismul proteinelor, carbohidraților și grăsimilor este efectuat tot de ficat, având ca scop furnizarea de energie. Ficatul reglează și nivelul zahărului din sânge, transformând excesul în glicogen, care este apoi stocat în ficat sau în mușchi pentru a fi folosit în perioadele de post alimentar.
Multe substanțe – inclusiv substanțe toxice, medicamente și hormoni – sunt metabolizate prin ficat, folosind căi speciale de detoxifiere.
Simptome ale ficatului leneș
Când ne gândim la probleme hepatice, ne vin în minte infecțiile precum hepatita sau boli precum ciroza alcoolică – lucruri care pot cauza multă anxietate. Însă cea mai frecventă afecțiune hepatică în prezent – boala hepatică grasă non-alcoolică – nu este cauzată de infecții sau alcool, ci de factori genetici, stil de viață (alimentatie proastă, lipsa mișcării), obezitate, diabet de tip 2 și sindrom metabolic. În această boală, acumularea de grăsime în ficat provoacă inflamații, care în timp duc la deteriorarea ficatului, boli cronice și chiar cancer hepatic.
Durerea corporală este un simptom comun al deteriorării țesuturilor sau organelor, dar oboseala cronică indică, adesea, probleme ale ficatului. Oboseala este urmată de apariția bruscă a cearcănelor și alte semne de dezechilibru hepatic. Când ficatul nu funcționează corespunzător, încep să apară simptome legate de detoxifiere deficitară, metabolism lent și dereglări ale zahărului din sânge.
Semnele unui ficat afectat sau care funcționează sub normal:
- Acnee și erupții cutanate
- Alergii
- Dezechilibre ale glicemiei
- „Ceată” mentală
- Depresie
- Colesterol ridicat
- Oboseală
- Stres copleșitor
- Dureri de cap
- Schimbări bruște de dispoziție
- Dureri musculare și articulare
- Digestie slabă
- Funcționare zilnică lentă, dificultate în activitățile normale
- De asemenea, ficatul influențează și metabolismul hormonal, ceea ce poate duce la simptome de dominanță estrogenică – cum ar fi sindromul premenstrual– și crește riscul de cancer de sân sau de prostată.
Cum poți sprijini funcția ficatului tău
Îmbunătățirea funcției hepatice și vindecarea ficatului sunt realizabile și implică trei pași esențiali:
- Detoxifiere hepatică
- Dietă adecvată
- Reducerea expunerii la toxine
Detoxifiere hepatică:
Dietă corectă – Testele pentru alergii și sensibilități alimentare sunt importante în refacerea sănătății ficatului și a organismului. Dieta de eliminare este o parte cheie a oricărui program de detoxifiere.
Ce alimente să eviți pentru a-ți ajuta ficatul
- Alimente procesate/rafinate
- Zahăr și îndulcitori artificiali
- Alcool în exces
- Legume și fructe la conservă
- Produse cu pesticide
- Mâncatul excesiv sau rapid
- Stresul
Ce alimente trebuie să elimini pentru a-ți ajuta ficatul
- Alimente la care ești alergic/sensibil
- Margarină, grăsimi hidrogenate, spray-uri de gătit
Ce alimente și băuturi trebuie să consumi pentru ca ficatul tău să se refacă
- Alimente bogate în fibre solubile și insolubile (ajută la eliminarea toxinelor)
- Legume detoxifiante: broccoli, varză, conopidă, varză de Bruxelles, kale, linte, napi, ridichi
- Alimente bogate în enzime naturale
- Ierburi pro-ficat: chimen, mărar, armurariu, rozmarin, turmeric
- Verdețuri amare: rucola, andive, frunze de muștar
- Alimente organice, cât mai des posibil
Ce să bei:
- Apă curată, fără clor
- Dimineața, un pahar cu apă caldă și lămâie – ajută la curățarea ficatului și la stimularea bilei
Evitarea stresului și evitarea expunerii la toxine, de mare ajutor pentru ficatul tău
Toxine din stilul de viață:
- Alcool
- Cofeină
- Cosmetice
- Aditivi și conservanți alimentari
- Nicotină
- Medicamente (cu sau fără rețetă)
- Carne cu hormoni/antibiotice
- Fructe/legume crescute neconvențional
Toxine din mediu:
- Poluare (aer, apă, sol)
- Produse de curățenie
- Radiații
- Metale grele
Toxine interne:
- Suprapopulare bacteriană, fungică, candidoze
- Alimente nedigerate
- Stres acasă sau la serviciu
Lumea modernă este plină de toxine, ceea ce face din detoxifierea hepatică o componentă esențială a oricărui program de menținere a sănătății.
