Un alt fel de salată de vinete. Cum se prepară baba ganoush, crema de vinete tradițională a Orientului Mijlociu. Fără ceapă, se aromatizează cu usturoi

baba ganoush foto: freepik.com

Dacă zici vinete, zici cremă, iar diferența o face ceea ce mai intră în combinația cu pulpa de vinete coapte. În perimetrul geografic al Orientului Mijlociu – de acolo de unde își au originea vinetele – peste miezul de vinete coapte se obișnuiește să se adauge pasta de susan. Tahini este preparatul care se folosește îndeobște ca parte grasă în multe preparate. Pe lângă el, usturoi, în loc de ceapa balcanică, și suc de lămâie. Uneori și foarte puțin iaurt.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Nu știi ce să mai gătești? G4Food îți propune un meniu pentru întreaga săptămână 7-13 iulie

În rest, procedeul este aproximativ același și rezultă tot un preparat cu textură cremoasă. Numai bun de întins pe pâine și servit cu roșii, ardei, castraveți și alte legume ale verii. Există multe versiuni și, ca orice rețetă de bază, a fost reelaborară adăugând și alte componente aromatice. Însă rețeta de pornire este aceeași, un punct de plecare și pentru a experimenta.

Ingrediente pentru 4 porții de baba ganoush

  • 2 vinete medii

  • 2 linguri de tahini (pastă de susan)

  • 1 cățel de usturoi (plus/minus, în funcție de gustul personal)

  • 2-3 linguri de suc de lămâie

  • 2 linguri de ulei de măsline, opțional

  • sare, după gust

  • un strop de chimen măcinat, opțional

  • pătrunjel, paprika sau semințe de rodie, pentru servire

Procedeu

  1. Coace vinetele
    Dacă nu ai un grătar cu jar la dispoziție, poți face asta pe aragaz, pe un grătar, sau în cuptor:

    • La cuptor: înțeapă vinetele cu o furculiță și coace-le la 200°C timp de 40–45 de minute, până când devin foarte moi, iar coaja se zbârcește.

    • Pe aragaz (flacără directă): pune-le direct pe foc pe un grătar (ideal dacă ai aragaz pe gaz), întorcându-le des pentru un gust mai afumat.

  2. Curăță-le de coajă și lasă să se scurgă
    După ce s-au copt, lasă-le să se răcească puțin, apoi curăță-le de coajă. Pune miezul într-o sită și lasă-l să se scurgă timp de 10–15 minute, pentru a elimina excesul de apă (important pentru a nu ieși o cremă prea lichidă).

  3. Pasează sau zdrobește
    Pune miezul într-un blender (sau pasează-l cu furculița într-un bol, pentru o textură mai rustică).
    Adaugă tahini, usturoiul zdrobit, sucul de lămâie, uleiul și sarea. Dacă îți place, adaugă și un praf de chimen.

  4. Gustă și ajustează
    Potrivește după gust: mai mult lămâie, sare sau tahini, după preferință.

  5. Servește
    Toarnă crema într-un bol, stropește cu puțin ulei de măsline, presară paprika, pătrunjel proaspăt și, dacă ținem la obiceiul oriental până la capăt, semințe de rodie. Uneori i se adaugă și frunze de mentă deasupra, care să dea cremei doar o ușoară adiere mentolată în momentul când o servim.

Ca și salata noastră de vinete tradițională, baba ganoush se servește cu pâine sau lipie, dar merg și crackers sau rondele de orez. Alături de combinații de legume după insipirație, alegând din legumele verii. Merge și ca adaos într-o combinație de fel unic, alături de carne sau pește cu garnitură.

Firește că se poate prepara renunțând la pasta de susan și folosind un ulei vegetal după preferințe, chiar și de floarea soarelui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *