Pe măsură ce costurile pentru stropirea culturilor cu pesticide cresc vertiginos, fermierii din inima agricolă a Greciei apelează la o alternativă mai ieftină: lichide în sticle de plastic fără etichetă, introduse ilegal pe uscat și pe mare, arată o investigație a agenției Reuters.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Produsele sunt mai eficiente, au declarat mai mulți fermieri din Thesalia, dar sunt și potențial mai periculoase: teste de laborator obținute de Reuters arată că sticlele conțin pesticide interzise de ani buni în Uniunea Europeană din cauza riscurilor pentru sănătatea umană sau mediu.
Fenomenul se extinde la nivel UE
Situația din Grecia, explicată de fermieri, oficiali aleși, forțe de ordine și experți din industria pesticidelor, reflectă o tendință prezentă în întreaga UE: autoritățile spun că utilizarea pesticidelor interzise și contrafăcute este mai intensă ca niciodată.
Fenomenul are loc în contextul în care blocul comunitar își propune să reducă inclusiv utilizarea pesticidelor permise, în cadrul tranziției verzi.
Conform datelor UE, cel puțin 14% dintre pesticidele folosite pe terenurile europene sunt ilegale, față de aproximativ 10% în 2015. În unele zone din Grecia, acest procent atinge 25%, potrivit Asociației pentru Protecția Culturilor din Grecia (ESYF), care reprezintă companiile de pesticide din țară.
În 2022, au fost confiscate în Europa 2.040 de tone de pesticide ilegale, un record absolut, conform datelor Europol – de patru ori mai mult decât în 2019.
Problema este probabil și mai gravă, deoarece multe cazuri de contrabandă nu sunt detectate, afirmă autoritățile din Grecia și din alte mari producătoare agricole ale Europei: Franța, Germania și Spania.
O chestiune de supraviețuire
Ministrul Agriculturii din Grecia, Kostas Tsiaras, a declarat pentru Reuters că Grecia lucrează pentru a proteja sănătatea publică, a sprijini fermierii și a promova o producție agricolă sigură și legală: „Lupta împotriva ilegalității este o prioritate pentru noi”, a spus el. Comisia Europeană nu a răspuns întrebărilor Reuters pe subiect.
Fermierii greci sunt vulnerabili în fața pieței ilegale de pesticide din cauza efectelor de durată ale crizei financiare din 2010–2018 și ale schimbărilor climatice, care le-au uscat terenurile și au favorizat izbucnirea dăunătorilor.
Pesticidele pot reprezenta până la 50% din costurile anuale ale unei exploatații, au spus unii fermieri. Un litru de insecticid popular din Grecia costă până la 380 de euro, în timp ce o variantă contrafăcută de pe piața neagră se găsește cu 200–230 de euro.
Prețurile ridicate amenință supraviețuirea fermierilor din Thesalia, o zonă-cheie pentru agricultura Greciei, unde se cultivă mere, migdale, cereale și bumbac. Multe livezi au fost abandonate, iar fermierii au plecat să muncească în altă parte.
„Ca să supraviețuiască, fermierul trebuie să devină infractor?”, se întreabă Giorgos Zeikos, cultivator de mere din a patra generație și șeful unei cooperative din satul Agia. „E una să încalci legea pentru profit. E cu totul altceva s-o faci doar ca să reziști.”
El spune că a refuzat ofertele de a folosi pesticide ilegale, dar fermieri din șase sate din aceeași vale au recunoscut pentru Reuters că ei, rudele sau vecinii lor le-au folosit.