Aproximativ 1 din 5 copii americani suferă de obezitate, ceea ce crește semnificativ riscul apariției unor afecțiuni grave, precum astmul, apneea de somn, diabetul de tip 2 și factori de risc pentru boli cardiace, cum ar fi hipertensiunea arterială, transmite agenția americană Centers for Disease Control and Prevention (CDC).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Obezitatea are și costuri economice, cheltuielile medicale anuale pentru copiii cu obezitate severă fiind, în medie, cu 909 dolari mai mari decât pentru cei cu greutate normală.
Mai mult, copiii cu obezitate sunt mai predispuși să devină adulți obezi, confruntându-se cu riscuri mai mari de accident vascular cerebral, cancer, boli de inimă și tulburări de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea.
Obezitatea este influențată de o combinație de factori genetici, obiceiuri alimentare, activitate fizică, acces la servicii medicale și rutine de somn. Factorii de mediu – locul în care copiii trăiesc, învață și se joacă – au, de asemenea, un impact asupra capacității lor de a menține un stil de viață sănătos.
Măsuri recomandate pentru prevenirea obezității infantile
Deși nu există o soluție unică pentru obezitatea infantilă, familiile pot lua mai multe măsuri eficiente:

-
Dați un exemplu de alimentație sănătoasă: Încurajați alimentația nutritivă, oferind o varietate de fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și lactate cu conținut redus de grăsimi. Înlocuirea băuturilor zaharoase cu apă sau suc 100% natural ajută, de asemenea. „Adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase în familie ajută copiii să atingă și să mențină o greutate sănătoasă”, transmite CDC.
-
Creșteți activitatea fizică: Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 17 ani ar trebui să facă cel puțin 60 de minute de activitate fizică zilnică. Implicarea întregii familii în activități, cum ar fi mersul cu bicicleta sau efectuarea de sarcini active, poate ajuta la atingerea acestui obiectiv.
-
Stabiliți rutine de somn consecvente: Somnul inadecvat este asociat cu creșterea în greutate nesănătoasă. „Copiii care nu dorm suficient sunt expuși riscului de creștere în greutate nesănătoasă”, posibil din cauza creșterii apetitului și a reducerii activității fizice.
-
Limitați timpul petrecut în fața ecranelor: Utilizarea excesivă a ecranelor contribuie la somn deficitar și la creșterea în greutate. Familiile ar trebui să oprească ecranele cu o oră înainte de culcare și să creeze un plan de utilizare a dispozitivelor media.
-
Alegeți servicii de îngrijire a copiilor care oferă sprijin: Instituțiile de îngrijire și educație timpurie ar trebui să promoveze alimentația sănătoasă, activitatea fizică și să limiteze timpul petrecut în fața ecranelor.
-
Solicitați ajutor profesional: Dacă sunteți îngrijorați, consultați un medic și luați în considerare un program familial pentru greutate sănătoasă, care oferă îndrumare structurată.