Tot mai mult mă confrunt în ultima vreme cu problema colesterolului ridicat la persoanele adulte cu care lucrez. La o analiză de sânge de rutină parametrii sunt ușor depășiți iar câteodată tot profilul lipidic este dat peste cap.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Colesterolul este o substanță grasă, produsă de ficat, dar pe care o luăm și din alimentație. Este esențial pentru funcționarea organismului – ajută la formarea hormonilor, a vitaminei D și a membranei celulare. Așadar, cu toții avem colesterol, el are și părți utile în fiziologia noastră.
Problema apare când nivelul lui crește peste limitele optime, în special:
-
Colesterolul LDL (rău) – când este prea mare, se poate depune pe pereții arterelor.
-
Colesterolul HDL (bun) – care ajută la curățarea vaselor.
Colesterolul ridicat este asociat unui risc mai mare de boli cardiovasculare, infarct, accident vascular cerebral.
Posibile cauze:
-
Alimentația bogată în grăsimi animale.
Fie că vorbim de carne grasă sau brânzeturi, grăsimile animale sunt parte din alimentația noastră de zi cu zi. Și chiar dacă nu mănânci carne cu grăsime vizibilă dar preferi cârnăciorii, mezelurile, gălbenușurile de ou, brânzeturile grase și maturate, tot îți iei doza de grăsimi saturate/nesănătoase. -
Consumul excesiv de zahăr și carbohidrați rafinați
Zahărul nu doar că afectează glicemia, dar duce la:
-
creșterea trigliceridelor,
-
scăderea colesterolului HDL (bun),
-
depuneri de grăsime viscerală, asociată cu risc cardiovascular.
Și chiar dacă nu cumperi produse de patiserie de la orice magazin de colț de bloc și le faci în casă, aportul este tot acela, adică mare.
-
Sedentarismul
Lipsa de mișcare încetinește metabolismul grăsimilor, scade colesterolul bun și favorizează acumulările de grăsimi nocive. Impuneți fie să mergi săptămânal la sală fie să faci un anumit număr de pași zilnic. Să mergi pe jos mai mult este cu siguranță ceva ce poți să reușești fără să faci mari eforturi. Știm sigur că este gratuit și că poți strecura fie dimineața, fie seara, în funcție de programul tău. -
Stresul cronic
Cortizolul crescut afectează echilibrul lipidic și promovează inflamația, teren fertil pentru ateroscleroză.
Toate știrile de zi cu zi care vin peste noi ca un tăvălug, toate răsturnările de situație, trezirile nocturne și dificultatea de a adormi la loc, ne ajung din urmă la un moment dat.
Și chiar dacă avem impresia că ne descurcăm cu 4 ore de somn pe noapte, ba pe internet e chiar o cultură și o laudă în acest sens în care fiecare se laudă cu somnul nedormit, să știți că indiferent de puterea minții voastre aveți nevoie de minim 6h de somn bun pe noapte. -
Consumul de alcool în exces și fumatul
Ambele afectează funcționarea ficatului, cresc trigliceridele și accelerează procesul de oxidare al colesterolului LDL.
Și pentru că oamenii stresați consumă mult alcool, sub diverse forme, ajungem astfel ca să nu treacă 2-3 zile fără să bem un pahar. Și chiar dacă ne spunem că sunt sticle de calitate, cu licori prețioase, alcoolul este tot alcool. -
Dezechilibrele hormonale
Dacă toate de mai sus nu îți sunt caracteristice dar colesterolul tău tot este ridicat atunci fă-ți o serie completă de analize și verifică împreună cu medicul tău dacă nu cumva treci printr-o perioadă de premenopauză sau alte dezechilibre hormonale.
Vârsta de 40-50 ani este una la care corpul nostru se resimte după toate cele făcute și nefăcute, ca să zic așa. Dacă nu ți-ai pus prea mari întrebări legate de alimentație și mișcare poate că este timpul să o faci, într-un mod ghidat și echilibrat. Este o vârstă excelentă pentru a șterge unele dezechilibre și a nu le ajuta să se transforme în boli cronice în 10-15 ani.
