Chifteluțele suedeze sau köttbullar sunt foarte populare în această țară, iar rețetele preferate variază –pot fi cu sau fără carne. Unii cred că trebuie adăugat ceapă rasă în amestecul de chifteluțe, în timp ce alții preferă să o taie mărunt și să o prăjească separat. Unii vor ca micile bole de carne să fie servite cu sos brun gros, alții le preferă cu un sos subțire de carne. Eu le-am preparat cu sos de muștar.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
În mod tradițional, în sudul Suediei se folosește carne tocată mai grasă, iar cu cât mergi mai spre nord, cu atât amestecul are mai puțină carne de porc. Totuși, pesmetul înmuiat în lapte este la fel de important ca și merişoarele roşii – și, opțional, castraveții – servite alături. Pesmetul oferă chifteluțelor suedeze acea consistență moale și plăcută, ca orice tip de chiftea de altfel, e pufoasă dacă are pesmet sau pâine.
Ingrediente
Chifteluțe
500 de gr de carne tocată amestec vită/porc sau doar una dintre ele, eu am pus ceafă de porc
150 de ml de lapte
75 de gr de pesmet alb
1 ou
1 ceapă
Sare, piper
Puțină nucșoară sau ienibahar măcinat.
Sos de muștar
30 de gr de unt (aprox. 2 linguri), eu am pus ghee
20 de gr de făină albă (aprox. 2 linguri)
400 de ml de supă de carne
50 de ml de smântână pentru gătit (minim 35% grăsime)
2 lingurițe sos de soia
2 linguri de muștar
Piper, nucșoară.
Preparare
Tocați mărunt ceapa și sotați-o în unt, fără să o rumeniți.
Puneți pesmetul la înmuiat în lapte.
Amestecați carnea tocată cu ceapa, oul, amestecul de lapte și pesmet și condimentați după gust. Adăugați puțină apă.
Formați chifteluțe mici cu ajutorul a două linguri sau între palme și așezați-le pe o farfurie umezită.
Topiți o cantitate generoasă de unt (ghee) sau ulei într-o tigaie. Puneți chifteluțele în tigaie și prăjiți-le până se rumenesc pe toate părțile. Se pot face și la cuptor sau friteuză.

Pentru sos
Topiți unt într-o cratiță. Adăugați făina și amestecați.
Turnați treptat supa, amestecând continuu.
Dați în clocot și lăsați să fiarbă la foc mic 3–5 minute.
Adăugați smântâna și condimentați cu sos de soia, piper și muștar. Eu am pus și un praf de nucșoară, puțin mărar, un praf de chilli și puțină coajă de lime.
Serviți cu piure sau cartofi fierți și dulceață de merişoare roşii.
Poftă bună!