Cum păstrezi corect alimentele în frigider, pe timp de vară / Tania Fântână (nutriționist): „Fructele și legumele nu le spăla înainte de a le pune la frigider. Le ajuți în acest fel să nu mucegăiască”

Tania Fântână (nutriționist) Sursa foto: G4Food

Odată cu venirea temperaturilor ridicate, depozitarea alimentelor astfel încât să nu ne îmbolnăvim devine o problemă reală.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

De câte ori nu vi s-a întâmplat să vă bazați pe un aliment și el să fie expirat?

Vara suntem mai plimbăreți, mai mobili și ni se poate întâmpla ca deși ne-am bazat că o să stăm acasă câteva zile, să se ivească de nicăieri o invitație de plimbare, plecat de acasă. Ce facem cu alimentele pe care noi le cumpărasem?

Dacă avem carne sau pește nepreparate termic

  • Pui, curcan: 1-2 zile
  • Porc, vită, miel: 3-5 zile
  • Pește proaspăt: 1-2 zile
  • Fructe de mare: 1-2 zile

Păstrați-le în raftul cel mai de jos al frigiderului, deasupra congelatorului, în caserole de sticlă închise ermetic. Atunci când faceți trecerea de la caserolele de carton sau plastic, ștergeți bine carnea sau peștele de sânge, cu ajutorul unor șervețele de hârtie și dați un praf de sare.

Mâncarea gătită rezistă aproximativ 4 zile. Ciorbele, supele sunt binevenite în anotimpul cald dar nu le țineți mai mult de 3-4 zile în frigider. Evitați să le scoateți de prea multe ori din frigider și să le introduceți la loc. Dacă vreți să încălziți mâncare, luați rapid cu un polonic și cât se poate de repede puneți oala la loc în frigider.

sursa foto: Freepik
sursa foto: Freepik

Ouă și lactate

  • Ouă crude (în coajă): 3-4 săptămâni
  • Ouă fierte: 1 săptămână. De multe ori dimineața nu avem timp să stăm să fierbem ouă. Ne ajută să fierbem o cantitate mai mare din weekend sau Luni și să putem mânca toată săptămâna.
  • Lapte: 5-7 zile după deschidere (verifică mirosul). De la o marcă la alta termenul poate să varieze. Totuși nu prelungi acest termen peste 10 zile.
  • Iaurt: 5-7 zile după deschidere. Luați iaurt în recipiente mici pe care să le mâncați la o singură masă.
  • Brânzeturi tari (cheddar, parmezan): până la 3-4 săptămâni
  • Brânzeturi moi (telemea, mozzarella): 5-7 zile. Verificați ambalajul la data expirării și consumați întotdeauna alimentele în funcție de această dată.

Cât privește fructele și legumele nu le spăla înainte de a le pune la frigider. Le ajuți în acest fel să nu mucegăiască. Rădăcinoasele rezistă cel mai mult, în jur de 3 săptămâni, păstrate în sertarul special pentru legume din frigider.

Scoateți din pungile de plastic absolut toate fructele și legumele. Ele au nevoie să respire și după ce au fost culese iar ambalajul le sufocă, păstrează umezeala și le înmoaie.

Legume cu frunze (salată, pătrunjel, spanac etc.)

  • Scoate din pungă de plastic.

  • Înfășoară-le într-un prosop de hârtie ușor umed sau într-un șervețel.

  • Pune-le într-o pungă perforată, pungă de hârtie sau caserolă cu capac.

Cartofi, ceapă, usturoi:

NU se țin în frigider și NU în plastic. Ține-i într-un loc răcoros, uscat și întunecat, în sac de hârtie sau pânză.

Roșii, avocado, castraveți

Se păstrează mai bine neînfășurați, la temperatura camerei sau într-o caserolă în frigider (dacă sunt deja tăiați). Avocado trebuie verificat în fiecare zi dacă s-a copt, apăsați ușor cu degetul în coaja lui. Dacă este ușor moale, inventați pe loc o rețetă și nu îl amânați la consum pentru a doua zi întrucât poate fi prea târziu.

Ardei, dovlecei, vinete

Pot sta bine în sertarul de legume fără ambalaj, dar în pungi perforate (ca să respire).

Înainte de toate, vara este vorba de siguranță alimentară când vine vorba de depozitare și firește despre limitarea pierderilor. Mare grijă la manipularea și depozitarea produselor animale nepreparate termic. Sunt cele mai periculoase la transmiterea diverselor bacterii și la crearea unor neplăceri de proporții în familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *