Într-un context în care sectorul fine dining de la Milano înregistrează o scădere a cererii și costuri tot mai ridicate, douăzeci de restaurante, unele cu stele Michelin, de la Milano, Como, Bergamo și împrejurimi oferă până pe 10 august meniuri cu pairing de vinuri la prețul fix de 80 de euro, relatează ziarul La Repubblica. O încercare de a face cunoscută gastronomia de înaltă clasă dar și de a atrage clienți dinspre clasa de mijloc.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Experiențe gastronomice de top la prețuri abordabile
Inițiativa se numește Gourmantico Summer Edition și propune asocieri culinare atent concepute – prețul de 80 de euro putând fi considerat unul popular în raport cu prețul mediu al unui meniu de degustare în localuri gourmet. Meniurile includ cel puțin patru feluri, cu vin inclus.
Singura excepție la prețul de 80 de euro o reprezintă restaurantul Villa Elena, cu două stele Michelin și coordonat de chef Enrico Bartolini, posesorul a celor mai multe stele Michelin în Italia. Aici, meniul costă 160 de euro.
Meniurile sunt care mai de care mai variate, tradiționale sau creative, iar localurile care au aderat la inițiativă sunt amplasate în zone pitorești și de regulă în clădiri cu importanță istorică.
De ce merită luată în considerare inițiativa
La Ambivere (BG), în Osteria dei Camelì, chef Loredana Vescovi acordă o mare atenție proprietăților alimentelor, cu atenție în aceeași măsură la gust dar și echilibrul nutrițional. Într-o sală elegantă dintr-o fostă casă de familie, cu un decor bucolic, meniul este bazat de tip pământ&mare. De exemplu: tartar de ton, granita de roșii, sos de salată verde. La Lallio, în meniul restaurantului Bolle, restaurant asociat brandului de vase de gătit Pentole Agnelli, se regăsește un risotto cu dovlecei, verbină și creveți. Design modern, arhitectură avangardistă, bucătărie experimentală.
La Caprese din orășelul Mozzo (provincia Bergamo), cu 50 de ani de istorie, are mobilier modern și o grădină frumoasă, oferind pește de mare, în spiritul originii patronilor. În meniu se regăsesc, de exemplu, calamari umpluți cu pesmet parfumat cu lămâie, roșii cherry, capere și măsline, serviți cu supă de roșii. La Al Vigneto, pe colinele de la Valcalepio, chef Vito Siragusa propune: pește la cuptor, cu topinambur, broccoli, pudră de măsline și capere.
La Zù din Riva di Solto, pe malul lacului Iseo, accentul e pus pe pește de apă dulce, prezent și într-o rețetă de linguine cu sos de pepene roșu, capere de pe insula Pantelleria și guanciale de păstrăv. La Bergamo, pe terasa de la etajul opt al Hotelului Excelsior San Marco (Roof Garden), se servesc paste caserecce cu scoici Saint Jacques, dovlecei trombetta și roșii cherry. La Tenuta Casa Virginia, în Villa D’Almè, care produce și vinuri, propunerea de meniu este filé de vită pané cu maioneză din supă de vită, ceapă verde învelită în felii subțiri de slănină crocantă și mousse de roșii dintr-un anumit soi.
La Posta, cu 115 ani de istorie în spate, de la Sant’Omobono (BG), meniul clasic lasă locul unuia de tip fusion, cu Tataki de ton pe cremă de fructe și legume. La Frosio din Almè, aparținând aceleiași familii, risotto cu busuioc și creveți. La Collina din Almenno San Bartolomeo se poate alege între pește de lac sau purcel crocant. În orașul Bergamo, la tradiționala Osteria Tre Gobbi, se poate opta pentru un meniu complet: de lac sau de „pământ”. În afara zonei, Pomiroeu al lui Giancarlo Morelli, în Seregno (Monza Brianza), oferă o rețetă clasică de paste din Sardinia dar actualizată: fregola cu pecorino, supă de crustacee, pesto de busuioc și migdale.
Șapte dintre restaurante au o stea Michelin
Este vorba de Cucina Cereda din Ponte San Pietro, într-o curte din secolul XVI, care servește capù – rulouri tipice de la Bergamo din varză, umplute cu carne tocată și gătite în sos. Il Saraceno din Cavernago propune, după o serie de gustări, un risotto inspirat de o pizza Margherita. Osteria della Brughiera din Villa D’Almè propune creveți albi la grătar, ceviche ușor și granita de smochine.
La Impronte din Bergamo, desertul este dedicat caiselor: caramelizate sau proaspete, înghețată de caise, cremă de brânză de capră și crumble ușor sărat cu caise. Umberto De Martino, din San Paolo D’Argon, iese din tipar și propune pește cu rasol de vițel gătit lent, sparanghel, urzici și grapefruit confiat.
Sunt doar o parte dintre localurile care au ales să propună meniuri sofisticate la prețuri modice, dar toate pot fi regăsite pe situl gourmantico.it, care oferă și detalii legate de disponibilitatea meniurilor în restaurante (prânz sau cină și în ce zile) și modalitățile de rezervare. În caz că cineva trece prin zonă, merită încercat.