Coulis-ul este un sos franțuzesc care se obține prin gătirea sau lăsarea la macerat a fructelor sau legumelor la foc foarte mic, pentru a le pasa și a le strecura ulterior, obținând astfel un piure foarte fin. Se poate folosi în rețete dulci sau sărate, în funcție de ingredientul ales.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Coulis-ul pe care îl vom pregăti de data aceasta este de căpșuni, fructe specifice acestei perioade, deși putem urma aceeași rețetă pentru a-l prepara și cu alte fructe precum zmeură, mure sau un amestec de fructe de pădure.
Coulis-ul de căpșuni se poate pregăti cu căpșuni proaspete sau congelate. În cazul folosirii căpșunilor proaspete, mai întâi trebuie să le curățăm de codițe și să le tăiem în bucăți mici, pentru a grăbi gătirea și a concentra aroma fructului.
Cantitatea de zahăr care se adaugă depinde întotdeauna de cât de dulci sunt fructele folosite, așa că ar fi bine să gustați și să ajustați după preferințe.
Pentru ce fructele sunt pregătite, le vom stropi cu sucul de lămâie și le vom pune cu zahărul la foc foarte mic pentru a păstra culoarea căpșunilor. Apoi, vom pasa amestecul obținut printr-o sită cu ochiuri mici, apăsănd cu o lingură, pentru a obține o consistență foarte fină și lichidă.
Putem folosi coulis-ul de căpșuni pentru a pune în valoare tot felul de deserturi, de exemplu pentru a decora o panna cotta, pentru a însoți clătitele, îl putem pune în iaurt natural sau înghețată. Posibilitățile sunt nelimitate.
Coulis-ul trebuie păstrat într-un recipient închis, la frigider, și consumat într-un timp scurt, deși putem face o cantitate mai mare din această rețetă și o putem congela, pentru a o avea disponibilă timp de maximum 2 luni. Putem face asta pentru a profita de fructele de sezon, atunci când au gustul perfect și de obicei un preț mai bun. Pentru a consuma coulis-ul congelat, îl punem la frigider cu o zi înainte, pentru a se dezgheța treptat.
Rețeta de coulis de căpșuni
Ingrediente pentru coulis de căpșuni
200 de gr de căpșuni
50 de gr de zahăr (sau după gust)
O lingură de suc de lămâie.
Preparare coulis de căpșuni
Spălăm căpșunile, le îndepărtăm codițele și le tăiem în bucăți mici.
Le punem într-o crăticioară cu 50 zahărul și sucul de lămâie.
Gătim la foc mic timp de 10 minute, zdrobind căpșunile în timpul gătirii.
După ce s-au gătit, pasăm căpșunile în blender.
Strecurăm amestecul printr-o sită fină, pentru a elimina bucățile și semințele, obținând astfel o textură fină și omogenă.
Lăsăm sucul obținut să se răcească înainte de a-l pune la frigider.
Îl folosim după preferințe pentru a decora și a pune în valoare diferite deserturi.