Aliment de bază pentru un mic dejun „sănătos”, asociat cu o creșterea accelerată a cazurilor de diabet / Specialiștii recomandă să consumați fructe întregi, în loc de suc de fructe, pentru a diminua riscul de diabet

Sucurile de fructe pot favoriza diabetul Sursa foto: Pexels

Paharul tău zilnic de suc de portocale la micul dejun îți poate crește riscul de diabet, sugerează un nou studiu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Un grup de cercetători de la Universitatea Brigham Young a arătat, potrivit dailymail.co.uk, că un consum de zahăr sub formă lichidă (precum sucurile) este mult mai probabil să ducă la apariția acestei boli cronice, în comparație cu un consum de zahăr în formă solidă.

În contrast, alte surse de zahăr, precum fructele și mierea, nu au arătat o legătură similară, ba chiar în unele cazuri au fost asociate cu un risc mai scăzut de diabet.

Dr. Karen Della Corte, autoarea principală a studiului și profesoară de știința nutriției la BYU, a declarat:

„Acesta este primul studiu care stabilește relații clare doză-răspuns între diferite surse de zahăr și riscul de diabet de tip 2.
El evidențiază de ce consumul de zahăr lichid, fie că e vorba de suc sau băuturi carbogazoase, este mai problematic pentru sănătate decât consumul de zahăr solid.”

Ce este diabetul de tip 2?

Diabetul de tip 2 este cea mai frecventă formă a bolii și este cauzat fie de producerea insuficientă de insulină de către pancreas, fie de faptul că celulele organismului nu răspund corespunzător la insulină.

Aceasta duce la niveluri ridicate de zahăr în sânge și la acumularea de glucoză în fluxul sanguin, ceea ce poate afecta ochii, rinichii, nervii și inima.

Multe sucuri, deși par „sănătoase”, pot fi dăunătoare

Cercetătorii au analizat 29 de studii de cohortă privind riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2 la adulți sănătoși, în funcție de consumul de zaharuri (total, liber, adăugat, fructoză, sucroză) și două tipuri de băuturi îndulcite (băuturi îndulcite cu zahăr și sucuri de fructe).

După ce au analizat datele a peste 800.000 de persoane din Europa, SUA, Australia și Asia, cercetătorii au folosit mai multe modele statistice pentru interpretare.

Rezultatele au arătat că:

  • Fiecare porție zilnică de 240 ml (8 oz) de suc de fructe crește riscul de diabet de tip 2 cu 5%.
  • Fiecare porție de 355 ml (12 oz) de băuturi îndulcite (cum ar fi sucurile carbogazoase, băuturile energizante sau sportive) crește riscul cu 25%.
  • Un pahar de 240 ml de suc de portocale conține aproximativ 18–21 de grame de zahăr – aproape întreaga cantitate zilnică recomandată pentru o femeie.

Cât zahăr ar trebui să consumăm, zilnic, în funcție de sex

  • Bărbații nu ar trebui să consume mai mult de 36 de grame (150 de calorii) de zahăr pe zi.
  • Femeile nu ar trebui să depășească 25 de grame (100 de calorii) de zahăr pe zi.

Deși pare sănătos, sucul de fructe conține frecvent zahăr adăugat și aditivi. Chiar și atunci când are vitamine și nutrienți, cantitatea mare de zahăr adăugat poate afecta metabolismul ficatului și crește acumularea de grăsime în ficat și pancreas, potrivit Asociației Americane a Inimii.

În timp, acest lucru poate duce la inflamație și la probleme cu eliberarea și absorbția insulinei – favorizând apariția diabetului de tip 2.

Pentru a diminua pericolul de diabet, specialiștii recomandă înlocuirea sucului cu fructele întregi

Comparativ cu fructele întregi, sucul nu conține fibre benefice, care sunt esențiale pentru sănătatea intestinală, reglarea glicemiei și menținerea senzației de sațietate.

Experții recomandă de mult timp consumul de fructe întregi, deoarece conțin fibre, vitamine, minerale și antioxidanți valoroși, în timp ce sucurile comerciale au un conținut foarte redus de fibre, îndepărtate în procesul de fabricație.

Mierea, de asemenea, poate fi o opțiune mai sănătoasă decât sucul de fructe, deoarece nu duce la o creștere atât de bruscă a glicemiei și conține cantități mici de vitamine și minerale.

Dr. Della Corte a concluzionat: „Acest studiu subliniază necesitatea unor recomandări mai stricte privind zaharurile lichide, cum sunt cele din băuturile îndulcite și sucurile de fructe, deoarece par să aibă un efect negativ asupra sănătății metabolice.
În loc să condamnăm toate formele de zahăr adăugat, viitoarele ghiduri nutriționale ar trebui să ia în considerare efectele diferite ale zahărului în funcție de sursa și forma sa.”

Studiul a fost publicat în mai 2025 în revista Advances in Nutrition.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *